PREDSTAVNIK NOVIH FILOZOFA

Preminuo Andre Gliksman

Uvjek se angažovao u borbi protiv svih oblika totalitarizma, navodi agencija Frans pres, ali podsjeća i da je podržao vojnu intervenciju NATO-a protiv Jugoslavije tokom rata na Kosovu 1999. godine
119 pregleda 1 komentar(a)
Andre Gliksman, Foto: Reuters
Andre Gliksman, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2015. 12:39h

Francuski filozof Andre Gliksman preminuo je u 78. godini, saopštio je danas njegov sin Rafael Gliksman.

"Moj prvi i najbolji prijatelj više nije tu. Imao sam nevjerovatnu sreću da poznajem, smeiem se, putujem, sve i ništa radim s jednim tako dobrim i genijalnim čovekom. Moj otac preminuo je sinoć", napisao je Rafael Gliksman na svom Fejsbuk nalogu.

Andre Gliksman je zajedno sa Bernar Anri Levijem bio jedan od pripadnika grupe "novih filozofa".

Rođen je 19. juna 1937. godine. Uvjek se angažovao u borbi protiv svih oblika totalitarizma, navodi agencija Frans pres, ali podsjeća i da je podržao vojnu intervenciju NATO-a protiv Jugoslavije tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Bio je u mladosti blizak francuskim maoistima, ali se 1975. otvoreno distancirao od komunizma, poslije objavljivanja knjige "La cuisinière et le mangeur d'homme".

Iako se uvek smatrao ljevičarem, Gliksman je na predsjedničkim izborima 2007. godine podržao desnicu na čelu s Nikolom Sarkozijem, koji je te godine postao predsjednik Francuske.

U knjizi "Une rage d'enfant", koju je objavio 2006. godine, napisao je između ostalog da je uvek bio ozlojeđen "bijedama svijeta".

Preporučujemo za Vas