Policija upala u ukrajinsku biblioteku u Moskvi: Priveli direktorku i odnijeli knjige

„Ovo je još jedan uvredljivi čin Kremlja sa ciljem zastrašivanja ukrajinske manjine u Rusiji i pokretanje novog talasa represije protiv naroda povezanog sa ukrajinskim jezikom i kulturom“, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva kulture
9 komentar(a)
Tatjana Muntjan, Foto: Reuters
Tatjana Muntjan, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2015. 07:27h

Naoružani, maskirani policajci upali su juče ujutro u biblioteku u Moskvi specijalizovanu za ukrajinsku literaturu, priveli direktorku i odnijeli knjige koje vlasti opisuju kao ilegalnu antirusku propagandu.

Ruska Istražna komisija je saopštila da je pokrenula krivičnu istragu protiv Natalije Šarine, direktorke moskovske Biblioteke ukrajinske literature na osnovu sumnje da je podsticala na etničku mržnju i „blaćenje ljudskog dostojanstva“.

Istražitelji su konfiskovali „antirusku propagandu“, uključujući „ekstremistička“ djela Dmitra Korčinskog, ukrajinskog nacionalističkog pisca zabranjenog u Rusiji, saopštila je komisija. Ako bude proglašena krivom, Šarini prijeti kazna do četiri godine zatvora.

Vlasti u Kijevu su saopštile da policijska akcija pokazuje da je Kremlj praktično zabranio izražavanje ukrajinskog identiteta.

„Ovo je još jedan uvredljivi čin Kremlja sa ciljem zastrašivanja ukrajinske manjine u Rusiji i pokretanje novog talasa represije protiv naroda povezanog sa ukrajinskim jezikom i kulturom“, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva kulture.

„Za aktuelni politički režim u Rusiji, bilo kakvo izaražavanje ukrajinskog identiteta je postalo znak 'rusofobije.' Stoga su ukrajinski jezik i kultura i oni koji je otjelotvoruju praktično zabranjeni u Rusiji.“

Zaposleni u biblioteci su rekli Rojtersu da su maskirani policajci, u pratnji istražitelja, priveli Šarinu (58) rano juče ujutro pošto su čitav dan u srijedu pretresali zgradu i odnijeli oko 200 knjiga i pamfleta.

„Došli su u osam ujutro“, rekla je bibliotekarka Tatjana Muntjan. „Nosili su maske i automatske puške. Jurnuli su unutra i rekli joj da sjedne i ne zove nikoga“.

Bibliotekar Vitalij Krikunenko je rekao da je ta institucija jedna od malobrojnih preostalih veza između Rusije i Ukrajine. Direktni letovi su ukinuti u nedjelju.

„Mi služimo kao most. Posebno sada kada je toliko toga uništeno“, rekao je Krikunenko.

Portparol Kremlja je odbio da komentariše.

Biblioteka, čiji se fond sastoji od oko 30.000 knjiga, pretežno na ukrajinskom, bila je meta ruskih istražitelja 2010. i 2011.

Bonus video: