Ruska vlada usvojila budžet za narednu godinu

Prvi put za nekoliko godina Ministarstvo finansija pomjerilo je gornju granicu spoljnih kredita i utvrdilo je na nivou od tri milijarde dolara, u odnosu na dosadašnjih sedam milijardi dolara
0 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.10.2015. 07:14h

Vlada Rusije usvojila je Predlog budžeta za narednu godinu sa deficitom od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prihodi budžeta planirani su na 13,57 biliona rubalja odnosno 193 milijarde eura, rashodi na 15,94 biliona rubalja, a deficit na 2,36 biliona rubalja.

Najviši nivo unutrašnjeg državnog duga očekuje se 1. januara 2017. godine, u iznosu od 8,99 biliona rubalja, a spoljnog u visini 55,1 milijardi dolara, ili 48,2 milijardi eura, prenosi Tanjug.

Osnovne karakteristike budžeta su određene na osnovu projektovanog BDP-a od 78,67 biliona rubalja i inflacijom od 6,4 odsto.

Uloga privatizacije u prihodima federalnog budžeta Rusije u narednoj godini ostaće minimalna. Ministarstvo finansija računa na prihode od privatizacije u visini 33,2 milijarde rubalja, što je, ipak, mnogo više nego ove godine, kada je ostvareno svega pet milijardi rubalja. Međutim, to je u odnosu na planirani deficit samo 1,5 odsto.

Predlog budžeta za narednu godinu predviđa obim čistih prihoda kroz državno unutrašnje kreditiranje u visini 500 milijardi rubalja. Na otkup državnih hartija od vrijednosti u rubljama predviđeno je 702 milijarde rubalja, a bruto prihodi na unutrašnjem tržištu biće 1,2 milijardi rubalja.

Prvi put za nekoliko godina Ministarstvo finansija pomjerilo je gornju granicu spoljnih kredita i utvrdilo je na nivou od tri milijarde dolara, u odnosu na dosadašnjih sedam milijardi dolara.

Bonus video: