Hadžidža Ismailova - novinarka koja ne odustaje

Kao jedna od najpoznatijih novinarki u Azerbejdžanu, Hadidža Ismailova je godinama otežavala život tamošnjim vlastima
95 pregleda 3 komentar(a)
Hadidža Ismailova, Foto: Rferl.org
Hadidža Ismailova, Foto: Rferl.org
Ažurirano: 06.09.2015. 18:04h

Njena meta su bili poslovi i ofšor računi navodno povezani sa porodicom Ilhama Alijeva i iznijela je tvrdnje o navodnoj masovnoj pronevjeri naftnih fondova od strane ministara u vladi. Godine 2011. objavljen je snimak seksa u okviru ucjenjivačke kampanje protiv nje - što je samo jedan u nizu izazova koji su iskušavali njenu posvećenost.

Sada se suočava sa sedam i po godina zatvora zbog pronevjere i izbjegavanja poreza nakon suđenja za koje aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da je politički motivisano.

Odlučna

Rođena u Bakuu 1976. godine, otac Hadidže Ismailove je bio visokorangirani zvaničnik u vladi, a majka joj je inženjer.

Majka, Elmira, opisuje kako je bila vanredno dobar đak u školi - naročito u književnosti i muzici - i da je kao dijete bila neuobičajeno iskrena. Studirala je turski jezik na univerzitetu u Bakuu, gdje je počela da se zanima za novinarstvo. Ismailova je radila kao prevodilac, profesor, instruktor i novinar. Opisala je kako je ubistvo kolege novinara

Elmara Husejnova 2005. samo pojačalo njenu odlučnost da traga za istinom.

Ulvija Asadzade, koja je radila sa njom na Radiju Slobodna Evropa u Bakuu, sjeća se kako je upoznala svoju prijateljicu 2007.

„Jednog dana me je iznenadilo crveno cvijeće na stolu, i na stolovima ostalih kolega“, prisjeća se ona. „Kada sam pitala ko ih je tu stavio, neko mi je pokazao mladu, puniju ženu u bijeloj jakni.

Ta žena je kasnije postala šef odsjeka Radija Slobodna Evropa u Bakuu.

„Dobra glavobolja“

Ismailova je, kako navodi BBC, radila kao voditeljka za Glas Amerike u Vašingtonu ali se vratila u Azerbejdžan da bi izvještavala o dešavanjima u njenoj zemlji. Njene kolege kažu da je bila zahtjevan urednik, sa izuzetno visokim standardima. „Bila je glavobolja“, kazao je Kenan Alijev, njen tadašnji direktor u jednoj radio-stanici, koji ju je zaposlio. „Ali bila je dobra glavobolja - uvijek je tražila više“.

Ismailova je bila voditelj dnevnog kontakt programa za radio Azadlik, i stekla je popularnost pristupom koji ne trpi gluposti i ubrzo je postala vodeća figura nacionalnih medija. „Ona ni pred čim ne posustaje“, kazao je Dru Salivan, koja je radio sa njom u Projektu izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP).

„Nevjerovatno je tvrdoglava i samouvjerena kao novinar. Duhovita je, odsječna... neko ko je uvijek u centru pažnje“.

Međunarodni agent

Novinarski rad je Ismailovoj donio veliki broj prestižnih nagrada - ali i probleme kod kuće.

Vladini zvaničnici i provladini mediji su je optužili da je „projermenski“ ili „međunarodni agent“, a pojedini listovi su čak imali i ličnije napade.

U martu 2011. godine, Hadidža Ismailova je dobila pismo i fotografije na kojima se vidi kako ima seksualni odnos sa njenim momkom - snimljen skrivenom kamerom u njenoj spavaćoj sobi bez njenog znanja. U pismu stoji da prekine da istražuje navodnu korupciju u vladi ili će biti izložena javnom poniženju.

Odbila je da se povuče i sljedeće nedjelje, snimak je objavljen na internetu.

Njeni prijatelji kažu da je bila duboko uznemirena upadom u njen privatni život, uprkos tome što je ostala odlučna. Ali možda ju je to pripremila za ono što je uslijedilo. Hadidža Ismailova je uhapšena 5. decembra 2014. godine - što je očekivala mjesecima. Optužena je za podsticanje na samoubistvo, što je negirala. Čovjek koji je iznio optužbu protiv nje, bivši kolega, je naknadno povukao tužbu i od tog slučaja se odustalo. Međutim, kasnije je takođe optužena za pronevjeru, izbjegavanje poreza i zloupotrebu moći.

Zatvor

Osim provladinih medijskih organizacija, drugim novinarima nije bio dozvoljen ulazak u sudnicu kako bi izvještavali sa suđenja koje je počelo krajem jula - uključujući i novinare BBC-a. Ona tvrdi da je suđenje politički motivisano. Međutim Azerbejdžanska vlada insistira da je pravosuđe nezavisno.

Tužioci kažu da je optužena pokušala da opstruira suđenje peticijama. Dok je bila u zatvoru, istrage koje je Ismailova počela o poslovnim aktivnostima vladajuće porodice Azerbejdžana objavio je OCCRP.

Ona je u sudnici pričala o „nezakonitim aktivnostima i korupciju“ u zatvorima.

„Zatvorenici ne dobijaju meso i sir na koje imaju pravo. Tužiocima bi bolje bilo da se pozabave time“, kazala je ona.

Njen bivši šef Kenan Alijev kaže da je to to karakteristično za ovu „izuzetnu, tešku ženu“ koja kontinuirano „progoni“ vlade.

Njene pristalice ne očekuju da sada prestane.

Bonus video: