Haos ispred ukrajinske skupštine, na desetine povrijeđenih

Agencija UNN navodi da je policija potisnula demonstrante od centralnog ulaza u Radu ka obližnjem parku
737 pregleda 0 komentar(a)

U kijevskoj bolnici preminuo je jedan 25-godišnji pripadnik Nacionalne garde od rane zadobijene iz vatrenog oružja, saopštio je poslanik Vrhovne rade (skupštine Ukrajine) Anton Geraščenko.

Prema njegovim navodima, pripadnik Garde pogođen je hicem u srce, a pored bojevih granata u sukobima demonstranata i policije kod zgrade skupštine upotrebljavano je i vatreno oružje, prenijela je agencija UNN.

Najmanje 90 pripadnika ukrajinskih snaga bezbjednosti povrijeđeno je danas u neredima koji su izbili ispred ukrajinskog parlamenta u Kijevu, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov koji je optužio pristalice ekstremno desničarske stranke Svoboda za nerede s policijom.

"Gotovo 90 osoba je povrijeđeno ispred parlamenta", rekao je Avakov koji je optužio nacionalističku stranku Svoboda da je provocirala policiju.

Kijevske vlasti identifikovali su 56 povrijeđenih, od kojih je 54 policajca i dva novinara, saopštio je drugi čovjek kijevske gradske administracije Mihail Raducki.

Ukrajinski mediji navode da su demonstranti - među kojima su najaktivniji pristalice partije Sloboda, bacali na policiju dimne bombe, upotrebljavali drvene palice i suzavce. Odjeknula je i jaka detonacija, a mediji javljaju da je eksplodirala granata.

Neredi su izbili ispred parlamenta u kojem su poslanici raspravljali o nacrtu ustavnih reformi koji zahtjeva Zapad.

Ukupno 265 poslanika usvojilo je u načelu nacrt reforme poslije burne rasprave pred skupštinskom govornicom.

Policija je napravila nekoliko kordona oko zgrade skupštine. Učesnici akcije dočekali su usvajanje izmjena Ustavu uzvicima "Sramota" i "Dolje banda!".

Nacrt predviđa da se specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje određuju posebnim zakonom.

Radio Sloboda izvještava da učesnici današnjeg protesta smatraju da će poslanici "legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast".

Agencija UNN navodi da je policija potisnula demonstrante od centralnog ulaza u Radu ka obližnjem parku.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio je polovinom jula ustavne reforme koje predviđaju veću autonomiju za područja na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Zapad smatra te reforme velikim korakom u političkom rješavanju sukoba u kojem je od aprila 2014. poginulo više od 6.500 ljudi.

Međutim, prema nacrtu, nije potvrđen status poluautonomije teritorija pod kontrolom pobunjenika, kao što to oni zahtijevaju.

Prema tekstu reforme, taj poseban status može samo da odredi poseban zakon i to samo za period od tri godine, ne duže.

"Decentralizacija" i "specijalni status" pobunjeničkih regiona Donjecka i Luganska predviđeni su mirovnim sporazumom postignutim u Minsku polovinom februara.

Galerija

Galerija

Bonus video: