Austrija: Pronađeno 200 migranata, uhapšeno pet osoba

Kako je saopštio direktor za javnu bezbjednost u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije, ove mjere su sprovedene u koordinaciji sa Njemačkom, Mađarskom i Slovačkom
0 komentar(a)
policija, migranti, Foto: Reuters
policija, migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2015. 09:41h

Austrijske vlasti otkrile su oko 200 migranata i uhapsile pet osoba koje se sumnjiče za trgovinu ljudima u okviru nove operacije duž granice zemlje.

Kako je saopštio Konrad Kogler, direktor za javnu bezbjednost u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ove mjere su sprovedene u koordinaciji sa Njemačkom, Mađarskom i Slovačkom.

"Uspjeli smo da iz vozila izvučemo preko 200 izbjeglica i uhapsimo pet krijumčara", kazao je Kogler, prenosi Rojters.

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Džoana Mikl Litnerda provjere duž granica nijesu "rutinske kontrole".

"Ne kršimo Šengen", kazala je ona.

Štrahe za podizanje zida na austrijskoj granici

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe izjasnio se danas za podizanje zida na austrijskoj granici, po uzoru na Mađarsku koja je podigla žičanu ogradu na međi prema Srbiji u cilju zaustavljanja talasa migranata.

"Pored kontrola na graničnim prelazima neophodno je zemlju zaštititi zidovima kako krijumčarska mafija ne bi mogla da radi", ocjenio je on u intervjuu austrijskom dnevniku "Oberesterajhiše nahrihten".

Austrija je u nedjelju uveče uvela privremene kontrole vozila na graničnim prelazima na istoku zemlje.

Na taj način je zvanični Beč reagovao na tragičnu smrt 71 izbjeglice, koje su krajem prošle nedjelje otkrivene u jednom krijumčarskom kamionu.

Štrahe odbija prijedlog ministarke unutrašnjih poslova Johane Mikl Lajtner da se izbjeglicama omogući legalan put ka Evropi.

Bonus video: