Raskinut ugovor o kupovini "Mistrala", novac vraćen

Time je spor u vezi sa izostankom isporuke dva francuska broda Rusiji, usljed ukrajinske krize i zapadnih sankcija Moskvi, dobio epilog poslije osam mjeseci intenzivnih pregovora
5 komentar(a)
Mistral, Foto: Beta/AP
Mistral, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.08.2015. 19:48h

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Fransoa Oland donijeli su zajedničku odluku da raskinu ugovor o prodaji francuskih nosača helikoptera "Mistral" Rusiji, a Pariz je već vratio novac koji je Moskva ranije uplatila u skladu sa ugovorom, saopštio je večeras Kremlj.

Time je spor u vezi sa izostankom isporuke dva francuska broda Rusiji, usljed ukrajinske krize i zapadnih sankcija Moskvi, dobio epilog poslije osam mjeseci intenzivnih pregovora.

"Moskva smatra pitanje 'Mistrala' u potpunosti riješenim", saopštila je Pres služba ruskog predsjednika, nakon telefonskog razgovora između dva lidera, a prenosi AFP.

Istovremeno, Jelisejska palata je saopštila da su se dvije strane dogovorile da će Rusiji, pored uplaćenog novca, biti vraćena i sva oprema i materijal koji je uložila u izradu brodova.

"Francuska će imati puno vlasništvo nad brodovima i slobodno će moći da raspolaže njima", navodi se u saopštenju Jelisejske palate, prenosi pariski list "Figaro".

Ugovor o kupoprodaji "Mistrala" vrijedan 1,2 milijarde eura, koji je potpisala francuska kompanija DCNS/STX sa ruskom vojnom izvoznom korporacijom "Rosoboroneskprt" 2011. godine, predviđao je isporuku dva francuska nosača helikoptera Rusiji, od kojih je jedan trebalo da bude isporučen 2014, a drugi 2015. godine, podsjeća "Raša tudej".

Pariz je, međutim, u novembru prošle godine donio odluku da ugovor zamrzne pošto je Zapad nametnuo Moskvi sankcije, optuživši je za aneksiju Krima i pružanje podrške proruskim aktivistima na istoku Ukrajine.

Bonus video: