Zeleno svjetlo, ali traže još ustupaka od Grka

Jedan njemački list je objavio da je Šojbleovo ministarstvo sugerisalo da Grčka ili smjesta unaprijedi svoje predloge i prebaci državnu imovinu vrijednu 50 milijardi eura u fond za otplatu duga, ili da na pet godina napusti eurozonu
2 komentar(a)
Jeren Dijselblum, Foto: Reuters
Jeren Dijselblum, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2015. 06:45h

Skeptični ministri Eurozone traže od Grčke da napravi dodatne ustupke i nakon bolnih mjera štednje koje je prihvatio premijer Aleksis Cipras ukoliko želi da započne pregovore o trećem programu pomoći kako bi njegova, praktično bankrotirana, zemlja ostala u eurozoni.

Međutim, na pripremnom sastanku ranije juče sa rezervom je prihvaćena preporuka institucija EU i MMF-a da Ciprasov predlog pruža dobru osnovu za otvaranje pregovora, kazali su za Rojters upućeni izvori. Pozitivna ocjena koju su EK, ECB i MMF dali o grčkom predlogu kasno u petak zajedno sa komentarima ključnog saveznika Atine, Francuske, podstakli su očekivanja da će Eurogrupa dati zeleno svjetlo za nove pregovore.

Ministri se juče, na vanrednom sastanku koji je po ko zna koji put sazvan zbog akutne krize u Grčkoj, nijesu ustezali da pokažu koliko su ljuti na Ciprasa dok Atina stoji na ivici ekonomskog ambisa uoči otvaranja finansijskih tržišta u ponedjeljak.

Izvori su kazali za Rojters da je MMF naveo da je jedan od načina da grčki dug bude održiv u prelaznom periodu produžetak moratorijuma na prošle i nove kredite sa sadašnjih 30 na 60 godina. Izvori su takođe kazali da će Grčkoj biti potrebno najmanje 25 milijardi eura kako bi dokapitalizovala posrnule banke, koje su zatvorene otkako je 29. juna uvedena kontrola kapitala.

Zvaničnici EU predviđaju da će dogovor biti postignut danas do kraja dana i da će Grčka izbjeći kolaps, ali su dva izvora kazala da se 18 ministara finansija eurozone složilo da ljevičarska vlada u Atini mora preduzeti dodatne korake kako bi ih ubijedila da namjerava da ispoštuje svoje dužničke obaveze.

Cipras je juče rano ujutru dobio podršku parlamenta u Atini za paket strogih reformi sličnih onima koje su prethodno tražili međunarodni kreditori, a koje su grčki birači odbacili na referendumu prošle nedjelje.

Volfgang Šojble, ministar finansija najvećeg kreditora Njemačke i zagovornik strogog poštovanja fiskalnih pravila EU, kazao je da će pregovori biti „izuzetno teški“. Optimizam koji je postojao kada je u pitanju Grčka je „na nevjerovatan način uništen posljednjih nekoliko mjeseci otkako je Cipras došao na vlast“, kazao je Šojble.

Jedan njemački list je objavio da je Šojbleovo ministarstvo sugerisalo da Grčka ili smjesta unaprijedi svoje predloge i prebaci državnu imovinu vrijednu 50 milijardi eura u fond za otplatu duga, ili da na pet godina napusti eurozonu. Njemačko ministarstvo je odbilo da komentariše navode u nedjeljnom izdanju lista „Frankfurter algemajne cajtung“. Međutim, nekoliko zvaničnika je kazalo da na sastanku niko nije pominjao mogućnost izlaska Grčke iz eurozone.

Drugi ministri su prilikom dolaska na sastanak Eurogrupe govorili o suštinskom nedostatku povjerenja nakon višegodišnjeg kršenja obećanja i šestomjesečnog haotičnog i provokativnog ponašanja Ciprasove vlade.

„I dalje smo udaljeni“, kazao je Jerun Dijselblum, holandski ministar finansija koji predsjedava sastankom. „I povodom sadržaja i povodom komplikovanije teme, a to je povjerenje, čak i ako je sve u redu na papiru pitanje je hoće li to biti sprovedeno i u praksi... Suočeni smo sa teškim pregovorima“.

Pobuna u Sirizi, poslanici prijete da neće podržati mjere štednje

Aleksis Cipras suočen je sa sve većim razdorom unutar njegove vladajuće Sirize nakon što su ljevičarski pobunjenici kazali da neće podržati nove mjere štednje. Prilikom glasanja u parlamentu u ranim jutarnjim satima, Cipras je morao da se osloni na opozicione poslanike kako bi dobio podršku parlamenta nakon što je 10 poslanika iz redova vladajuće stranke bilo uzdržano ili glasalo protiv. Čak sedam bilo odsutno.

Petnaest od 149 poslanika Sirize u parlamentu je reklo da neće podržati vladu na budućim glasanjima o svakoj od pojedinačnih mjera štednje. To će biti izazov za Ciprasa koji pokušava da progura mjere poput povećanja PDV-a, smanjenja potrošnje na odbranu i prodaje ključne državne imovine.

Ministar ekonomije Georgi Statakis je povodom pobune u redovima Sirize kazao da nezadovoljni poslanici treba da podnesu ostavke ukoliko se ne slažu sa vladinim predlozima, dodajući da će pojedini ministri biti smijenjeni. Zamjenik šefa diplomatije Nikos Čountis, jedan je od četvorice uticajnih članova Sirize koji nijesu podržali Ciprasa.

Bonus video: