Cakalotos se nada da će kreditori prihvatiti Varufakisov predlog

Grčka se trenutno finansira prodajom državnih obveznica, ali joj je od izbijanja dužničke krize 2010. godine, uskraćeno da se na kreditnom tržištu zadužuje na dugi i srednji rok, već samo može da izdaje kratkoročne obveznice
0 komentar(a)
Euklid Cakalotos, Foto: Reuters
Euklid Cakalotos, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2015. 20:14h

Novi grčki ministar finansija Euklid Cakalatos izrazio je danas uverenje da će kreditori prihvatiti "većinu predloga o grčkom dugu" iz predloga Atine, navodeći moguću razmjenu grčkih obveznica s Evropskom centralnom bankom (ECB).

Ukoliko kreditori prihvate razmjenu grčkih obveznica u iznosu od 27 milijardi eura, "lakše ćemo moći da ispunimo rokove za otplatu duga", rekao je Cakalatos u grčkom parlamentu koji razmatra ponudu koji su Grci predstavili kreditorima za nastavak finansijske pomoći toj zemlji.

Razmjena obveznica je bio zahtjev bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa.

Grčka se trenutno finansira prodajom državnih obveznica, ali joj je od izbijanja dužničke krize 2010. godine, uskraćeno da se na kreditnom tržištu zadužuje na dugi i srednji rok, već samo može da izdaje kratkoročne obveznice.

Ukoliko bi Grčka mogla da izdaje dugoročne obveznice koje bi preuzeo Evropski mehanizam za stabilnosti (mehanizam rukovođenja finansijskom krizom u eurozoni), te obveznice bi bile prebačena ECB-u, koji bi tako otpisao dio duga Grčke.

Grčka treba da otplati više od šest milijardi eura ECB-u u julu i avgustu.

U tekstu grčkog predloga reformi, između ostalog se navodi da Grčka treba da riješi problem državnog duga, koji iznosi 320 milijardi evra, odnosno 180 odsto bruto domaćeg proizvoda.

U dokumentu od 13 strana koji ministri finansija zemalja zone eura treba da razmotre u subotu, grčka vlada se obavezuje da će sprovesti veliki dio mjera koje su predložili međunarodni kreditori 26. juna, mada su ih potom Grci odbacili na referendumu.

Bonus video: