Demonstracije protv mjera štednje pred Skupštinom Grčke

"Nema drugih memoranduma!", "Grčka nije kolonija", "Siriza podržava kapitalizam" i "NE", najčešći su natpisi na transparentima
5 komentar(a)
Grčka, Foto: Reuters
Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2015. 20:32h

Između 7.000 i 8.000 ljudi zahtjeva večeras u Atini da premijer Aleksis Cipras poštuje odluku referenduma na kojem su glasači odbili ponudu povjerilaca o nastavku finansijske pomoći, dok se u Skupštini Grčke raspravlja o predlogu koji je povjeriocima Vlada podnijela u četvrtak.

Pristalice pokreta sindikata Komunističke partije, PAME, u povorci su došle do Skupštine i pridružile se protivnicima mjerama štednje koji su pozvali na poštovanje referendumskog "NE".

"Nema drugih memoranduma!", "Grčka nije kolonija", "Siriza podržava kapitalizam" i "NE", najčešći su natpisi na transparentima.

Demonstranti žele da izvrše pritisak na vladu, koja je podnijela novi predlog reforme kreditorima, o kojem će Skupština noćas glasati.

Pojedini grčki mediji javili su da bi desetak poslanika vladajuće Sirize i četiri iz stranke Nezavisni Grci, koja s njom dijeli vlast, moglo da glasa protiv predloga Vlade, ali se Cipras nada podršci glavnih opozicionih stranaka, s kojima je imao duge konsultacije.

Grčka treba da otplati više od šest milijardi eura ECB-u u julu i avgustu.

U tekstu grčkog predloga reformi, između ostalog se navodi da Grčka treba da riješi problem državnog duga, koji iznosi 320 milijardi eura, odnosno 180 odsto bruto domaćeg proizvoda.

U dokumentu od 13 strana koji ministri finansija zemalja zone eura treba da razmotre u subotu, grčka vlada se obavezuje da će sprovesti veliki dio mjera koje su predložili međunarodni kreditori 26. juna, mada su ih potom Grci odbacili na referendumu.

Bonus video: