Šanse za Grexit prvi put iznad 50 odsto

Grčki premijer Aleksis Cipras insistira na otpisu grčkog duga, navodeći da je višegodišnja budžetska štednja uništila ekonomiju i povećala siromaštvo, ne donoseći nikakve rezultate
1 komentar(a)
Grčka, EU, Foto: Reuters
Grčka, EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2015. 09:16h

Grčka bi mogla da postane prva zemlja koja je napustila eurozonu, pokazuje nova anketa koju je sproveo Rojters i prema kojoj su šanse za Grexit prvi put iznad 50 odsto.

U okviru Rojtersove ankete, 57 ekonomista smatra da je vjerovatnoća da će Grčka izaći iz monetarne unije 55 odsto. To je prvi put nakon više godina postavljanja istog pitanja da je vjerovatnoća Grexita iznad 50 odsto, prenosi Tanjug.

Članice eurozone dale su Grčkoj rok do nedjelje da iznese predlog sveobuhvatnih reformi u zamjenu za finansijsku pomoć koja bi zemlju spasila bankrota i izlaska iz eurozone.

Grčki premijer Aleksis Cipras insistira na otpisu grčkog duga, navodeći da je višegodišnja budžetska štednja uništila ekonomiju i povećala siromaštvo, ne donoseći nikakve rezultate.

Iako je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard nagovijestila da je izvjestan otpis dijela grčkog duga neophodan, Njemačka, najveći kreditor u Evropi, snažno se protivi toj ideji.

Portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Martin Jeger je u srijedu ponovio da Njemačka ne vidi potrebu za rezanjem grčkog duga ili drugim mjerama koje bi smanjile vrijednost zajmova, podsjećajući da je kancelarka Angela Merkel jasno rekla da nema osnove za diskusiju o tome.

Grčkoj 20. jula na naplatu dospjeva 3,5 milijardi eura duga evropskim institucijama, a ekonomisti koje je anketirao Rojters smatraju da je vjerovatnoća da Atina neće uspjeti da taj dug otplati 60 odsto.

Bonus video: