Rok Atini do petka ujutro, u nedjelju konačna odluka samita EU

Tusk je objasnio da je samit cijele EU sazvan takođe u nedjelju zato što bi posljedice u slučaju "crnog scenarija" bile takođe veoma velike za cijelu Uniju
1 komentar(a)
Grčka, EU, Foto: Reuters
Grčka, EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2015. 08:14h

Vođe eurozone u utorak uveče su Grčkoj dali rok do petka ujutro da podnese tačne i konačne predloge o reformama i budžetskim uštedama da bi Evropski finansijski mehanizam odobrio program finansijske podrške i rješavanja grčke krize, a o tome će odluku donijeti novi samit EU i eurozone u nedjelju.

To su saopštili predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je rekao da je takođe pripremljen potpuni plan za izlazak Grčke iz eurozone ako ne bude drugog rješenja, uz plan humanitarne pomoći za grčko stanovništvo.

Tusk je objasnio da je samit cijele EU sazvan takođe u nedjelju zato što bi posljedice u slučaju "crnog scenarija" bile takođe veoma velike za cijelu Uniju, "jer bi nemogućnost dogovora imala za posljedicu bankrot Grčke i nelikvidnosti grčkog bankarskog sistema, uz, bez sumnje, najmučnije posljedice za grčki narod".

"Nemam ni najmanje sumnje da bi to sve to cijelu Evropu pogodilo i u geopolitičkom pogledu, a ako se neko zavarava da to ne bi bio slučaj, taj je naivan", naglasio je on i rekao da je ostalo samo pet dana do konačnog dogovora.

Pored ostalog, Tusk je rekao da ne bi bilo pošteno da o sudbini Grčke i eurozone ne odlučuju i Rumunija i Bugarska koje, iako nijesu u eurozoni, osjećaju posljedice grčke krize.

On je dodao da su vođi evrozone odlučili da "preduzmu sve raspoložive mjere da se očuva finansijska stabilnost eurozone kao cjeline".

Vladi u Atini je, poslije referenduma na kojem je odbačen posljednji plan EU i Međunaroodnog monetarnog fonda za temeljite reforme, budžetske uštede i finansijsku podršku za rješavanje grčkog duga, dat rok do četvrtka u ponoć da podnese sopstvene konačne predloge za dogovor, rekao je Tusk.

Na pitanje novinara da li su vođi eurozone izrazili spremnost da se olakša, dijelom odloži ili otpiše grčki dug, Junker je odgovorio da je već ranije bilo ponuđeno da se to razmotri u oktobru.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland je kazao da se dovodi u pitanje i budućnost Evropske unije.

Bonus video: