Fico: Cio dug da ostane Grčkoj na vratu

Slovački premijer spreman je da podrži reprogramiranje duga i smanjenje rata i njihovo eventualno odlaganje a svoj stav Slovačka će koordinirati s Njemačkom kao s najvažnijim trgovinskim partnerom
5 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2015. 16:11h

Slovački premijer Robert Fico kategorično je danas odbio bilo kakvu mogućnost da se Grčkoj otpiše makar dio duga stranim povjeriocima i poručio da Slovačka neće podržavati ni opstanak Grčke u eurozoni ako Grci ne pokažu spremnost da štede i sprovedu bolne reforme.

"Za nas je crvena linija otpisivanje nominalne vrijednosti duga. Dug mora da ostane Grčkoj na vratu, mora da otplati cio dug", kazao je Fico u Bratislavi poslanicima Evropskog odbora slovačkog parlamenta pred vanredni samit eurozone u kojoj je od 2009. godine i Slovačka.

Slovački premijer spreman je da podrži reprogramiranje duga i smanjenje rata i njihovo eventualno odlaganje a svoj stav Slovačka će koordinirati s Njemačkom kao s najvažnijim trgovinskim partnerom.

"Bilo bi dobro da Grčka ostane u eurozoni, ali mi nećemo da podržavamo njen ostanak ako uvidimo da u Grčkoj vlada apsolutno nezainteresovanost za reforme koje bi vodile održivom finansijskom i ekonomskom stanju u Grčkoj", kazao je Fico poslanicima.

Robert Fico upozorio je da odbijanje reformi i uslova inostranih povjerilaca na referendumu ne smije nikako da znači da će sada Grčkoj biti lakše da dođe do novca.

Slovačka nije pozajmila Grčkoj novac, medjutim, kao i ostale članice eurozone pružila je garancije za pozajmice koje je uzimala Atina.

Bonus video: