Ishod referenduma u Grčkoj podijelio francuske političare

Lider Francuske komunističke partije Pjer Loran ocjenjuje da "finansijske ucjene nisu odnijele prevagu nad duhom dostojanstva i slobode u kolijevci demokratije"
1 komentar(a)
Grčka referendum, Foto: Reuters
Grčka referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2015. 11:04h

Francuski političari su različito reagovali na negativan odgovor koji su Grci na referendumu dali zahtjevima stranih kreditora, pa dok ljevica želi da se pregovori sa Atinom što prije nastave, desničari otvoreno govore o izlasku Grčke iz eurozone i šalju upozorenja predsjedniku Fransoa Olandu.

Iz vladajuće Socijalističke partije poručuju da Evropljani treba da se brzo sastanu kako bi zajedno iznašli način da se postigne sporazum zasnovan na solidarnosti i odgovornosti, te da se izlazak Grčke iz eurozone ne može posmatrati kao opcija.

Dan poslije grčkog referenduma, predsjednik francuske Narodne skupštine Klod Martolon upozorava da će recesivni efekti politike stroge štednje nastaviti da izazivaju nezadovoljstvo naroda u mnogim zemljama, prenosi francuska štampa.

Istovremeno, francuska krajnja ljevica pozdravlja pobjedu protivnika mjera štednje u Grčkoj, a lider Francuske komunističke partije Pjer Loran ocjenjuje da "finansijske ucjene nisu odnijele prevagu nad duhom dostojanstva i slobode u kolijevci demokratije".

Na drugoj strani francuske političke šahovske table, liderka krajnje desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen smatra da je grčko "ne" "odraz pobune pred evropskim diktatima koji žele da nametnu jedinstvenu valutu po svaku cijenu, putem najnehumanije i najkontraproduktivnije štednje".

"Desna ruka" Le Penove, Florin Filipo, u rezultatu grčkog glasanja vidi "početak kraja eurozone".

U međuvremenu, iz redova desnice pristiže više upozorenja predsjedniku Olandu, između ostalih i od potpredsjednice Republikanske stranke, donedavno Unije za narodni pokret, Natali-Kosjusko-Moize, koja ističe da Oland nema mandat da Francuzima nameće novi fiskalni pritisak da bi se zadovoljili hirovi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Iz iste stranke i Fransoa Fijon, bivši premijer, poručuje da je grčko glasanje izbor suverenog naroda koji treba da podnese sve posljedice tog izbora, dok odgovor EU treba da bude jedinstven, za šta Njemačka i Francuska treba da preduzmu inicijativu.

Predsjednik Oland, koji je sa zabrinutošću primio vijest o pobjedi zagovornika odbijanja predloga stranih kreditora na jučerašnjem referendumu u Grčkoj, razgovarao je sinoć telefonom najprije sa Ciprasom, a potom i sa svojim evropskim partnerima, prenosi pariski list "Figaro".

Kako je najavljeno, Oland će se danas u Parizu sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel sa kojom će razgovarati o Grčkoj, a francuski mediji navode da će razgovori, po svoj prilici, biti teški imajući u vidu različite stavove francuskog predsjednika i njemačke kancelarke po tom pitanju.

Bonus video: