ECB nastavlja hitnu finansijsku pomoć grčkim bankama

Prema izvorima bliskim grčkoj vladi, ECB planira da podigne prag pomoći na oko 90 milijardi eura, poslije nekoliko uzastopnih povećanja
102 pregleda 0 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.06.2015. 14:53h

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je danas da će nastaviti tekuću finansijsku pomoć grčkim bankama putem mehanizma hitne pomoći koji je na snazi od februara ove godine.

"S obzirom na sadašnje okolnosti, Upravni odbor ECB-a je odlučio da nastavi hitnu pomoć likvidnosti grčkih banaka", navodi se u saopštenju ali i dodaje da ta odluka može da bude "preispitana u bilo koje vrijeme".

Prema izvorima bliskim grčkoj vladi, ECB planira da podigne prag pomoći na oko 90 milijardi eura, poslije nekoliko uzastopnih povećanja.

"ECB će blisko sarađivati s Narodnom bankom Grčke kako bi se održala finansijska stabilnost zemlje", dodaje se u saopštenju.

Guverner grčke banke Janis Sturnaras obećao da će preduzeti "sve mjere za finansijsku stabilnost zemlje i pored teških okolnosti".

ECB je početkom februara saopštila da neće više prihvatati obveznice grčke vlade u zamjenu za njene finansijske operacije.

Grčka se trenutno finansira prodajom državnih zapisa ali joj je od izbijanja dužničke krize 2010. godine, uskraćeno da se na kreditnom tržištu zadužuje na dugi i srednji rok, već samo može da izdaje kratkoročne državne zapise.

Poslije najave grčkog premijera Aleksisa Ciprasa o održavanju referenduma o predlozima kreditora, Eurogrupa je u subotu saopštila da program pomoći neće biti nastavljen posle 30. juna, kada Grčkoj ističe rok za otplatu duga od 1,5 milijardi eura Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Grčka ima samo dva dana, do utorka 30. juna, za otplatu rate kredita od 1,5 milijarde eura MMF-u, a ako ne nađe novac, to će značiti proglašavanje moratorijuma na plaćanja, što je uvod u njen izlazak iz zone eura.

Bonus video: