Grčka predviđa fiskalne mjere od 7,9 milijardi eura

Solidarni porez za građane sa visokim prihodima, iznad 50 hiljada, će porasti, dok će za one sa prihodima ispod 30 hiljada eura biti snižen. Takođe se uvodi solidarni porez od osam odsto na primanja iznad 500 hiljada eura
0 komentar(a)
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.06.2015. 14:34h

Prema novom planu grčkih reformi, koji su njeni partneri iz eurozone pozdravili uz oprez, Atina u ovoj i narednoj godini predviđa fiskalne mjere od 7,9 milijardi eura.

Grčka je predstavila novi plan reformi, koji, prema ocjeni partnera iz eurozone, može da predstavlja osnovu za sporazum o otključavanju preostale tranše kredita pomoći koja je Atini neophodna da bi izbjegla bankrot, prenosi Capital.ba.

Grčki ministar privrede, Jorgos Statakis, rekao je da vjeruje da će novi predlog Atine donijeti dugoočekivani sporazum sa kreditorima, nakon dodatne tehničke dorade predloga.

Prema novom predlogu grčke vlade, prijevremeno penzionisanje bilo bi postepeno ograničavano od naredne do 2025. godine, uz izuzetke u određenim kategorijama. Riječ je o onima koji rade na teškim i opasnim poslovima i majkama sa invaliditetom.

Grčka će zadržati tri stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 23, 13 i šest odsto, u odnosu na zahtjev kreditora da Atina uvede dvije stope PDV-a od 11 i 23 odsto.

Solidarni porez za građane sa visokim prihodima, iznad 50 hiljada, će porasti, dok će za one sa prihodima ispod 30 hiljada eura biti snižen. Takođe se uvodi solidarni porez od osam odsto na primanja iznad 500 hiljada eura.

Novi porezi uključuju stopu od 12 odsto za kompanije čiji profit premašuje 500 hiljada eura, kao i porez na luksuz koji će se naplaćivati vlasnicima bazena, aviona, skupih automobila i privatnih jahti dužih od deset metara.

Privatizacija će uključivati obavezu investitora da promovišu lokalnu ekonomiju, uz učešće javnih organa.

Grčka neće privatizovati operatera elektroprenosnog sistema ADMIE, niti državno preduzeće za proizvodnju struje PPC, kao što su zahtijevali kreditori.

Plate u javnom sektoru neće biti snižavane sa nivoa na kom se nalaze od kraja prošle godine, dok će vojni budžet biti umanjen za 200 miliona eura.

Primarni budžetski suficit bi u ovoj godini trebalo da iznosi jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u narednoj godini dva odsto, u odnosu na tri, odnosno 4,5 odsto, kako je planirala prethodna grčka vlada.

Atina u ovoj i narednoj godini planira fiskalne mjere vrijedne 7,9 milijardi eura.

Bonus video: