Mogerini: Ukidanje sankcija kada se sprovede Minsk

"EU po inerciji nastavlja da svu odgovornost o sporazumu u Minsku svaljuje na Rusiju", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva i dodaje da "Kijev uopšte ne žuri u ispunjavanju svojih obaveza" prema sporazumu
0 komentar(a)
EU, Rusija, Foto: Shutterstock
EU, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.06.2015. 15:42h

Evropska unija će ukinuti sankcije Rusiji kada se potpuno sprovede sporazum iz Minska o mirnom rješenju ukrajinske krize, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

"Odluka nije bila laka i ne znači da ne želimo bolje odnose sa Rusijom", rekla je Mogerini novinarima nakon prvog dana zasjedanja ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, koji su jutros produžili sankcije Rusiji za još šest mjeseci.

Ona je obrazložila da je produženje sankcija “prirodna posljedica” zasjedanja šefova država i vlada EU iz marta ove godine, kada su sankcije vezane za sprovođenje sporazuma iz Minska.

"Svi želimo normalizaciju odnosa sa Moskvom, ali je prije toga neophodno da dođe do vidljivog poboljšanja situacije na terenu", rekla je Mogerini.

Rusija je danas izrazila "duboko razočarenje" produžetkom teških privrednih sankcija koje je toj zemlji uvela Evropska unija, ocijenivši da je ta odluka donijeta "pod uticajem antiruskog lobija".

"Duboko smo razočarani što je antiruski lobi još jednom pobijedio u EU, što je dovelo do te odluke i produžetka nelegalnih sankcija", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je danas produžetak sankcija na još pola godine kao odgovor na današnju odluku EU da produži sankcije Rusiji, zbog navodne umiješanosti u sukob u Ukrajini.

On je na sastanku s potpredsjednicima vlade zatražio da se pripremi zahtjev predsjedniku Vladimiru Putinu da produži ukaz o sankcijama, kao i da se pripremi ukaz vlade sa spiskom proizvoda i ugovora koji potpadaju pod sankcije.

"EU po inerciji nastavlja da svu odgovornost o sporazumu u Minsku svaljuje na Rusiju", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva i dodaje da "Kijev uopšte ne žuri u ispunjavanju svojih obaveza" prema sporazumu.

Ministarstvo je dodalo da je današnja odluka "cinična" jer se podudara s datumom, 22. junom 1941. godine, kada je počela nacistička invazija na Sovjetski Savez, i to baš na Ukrajinu.

Bonus video: