Papa pozvao Putina da učini napor za mir u Ukrajini

Rusija i Italija imaju najbliskije odnose", rekao je Putin, podsjećajući da je istorija njihovih trgovinskih, humanitarnih i kulturnih kontakata duga više od pet vjekova
0 komentar(a)
papa Franjo, Vladimir Putin, Foto: Reuters
papa Franjo, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2015. 19:30h

Papa Franjo pozvao je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji boravi u posjeti Italiji, da učini "značajan i iskren napor radi ostvarenja mira" u Ukrajini, saopštio je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Tokom privatnog razgovora koji je trajao 50 minuta, papa Franji je rekao da "sve strane moraju biti predane sporazumu iz Minska", prenijela je Ansa.

Papa je dodao da je neophodno naći način za rješavanje ozbiljne humanitarne situacije u Ukrajini, koju potresaju sukobi.

Sve strane moraju osigurati pristup humanitarnim radnicima i doprinijeti primirju u regionu, naveo je poglavar Rimokatoličke crkve, prenosi Ansa.

Razgovori su uglavnom bili posvećeni konfliktu u Ukrajini i situaciji na Bliskom istoku, dodao je Lombardi.

Putin je rekao da je zadovoljan razgovorima koje je imao sa papom, kao i sa premijerom Italije Mateom Rencijem, prenio je Tass.

U ruskoj delegaciji su i šef diplomatije Sergej Lavrov, portparol Dmitri Peskov i drugi zvaničnici, navodi Tass.

Papa Franjo je u više navrata izrazio žaljenje zbog gubitka ljudskih života u Ukrajini i pozvao obje strane da poštuju prekid vatre, ali nije direktno osudio Rusiju niti joj pripisao ikakvu krivicu, a AP ocjenjuje da je razlog vjerovatno njegova želja da se ne naruše odnosi Vatikana i pravoslavne crkve.

Američki ambasador pri Svetoj stolici Kenet Haket, izjavio je danas da bi SAD tokom susreta pape i Putina voljele da vide "povećanu" zabrinutost Vatikana zbog dešavanja u Ukrajini.

"Mislimo da bi mogli da kažu nešto više o zabrinutosti za teritorijalni integritet, i takvu vrstu pitanja", rekao je Haket novinarima.

"Izgleda da Rusija podržava pobunjenike. I izgleda da ima ruskih vojnika u Ukrajini. To je veoma ozbiljna situacija", rekao je ambasador.

Renci: Italija i Rusija na istoj strani barikada

Rusija i Italija stoje na istoj strani kada se radi o rješavanju svjetskih problema, izjavio je danas italijanski premijer Mateo Renci na otvaranju Ruskog dana na Svetskoj izložbi Ekspo 2015. u Milanu, kome je prisustvovao ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Trenutna situacija u svijetu nije jednostavna, ali mi (Rusija i Italija) stojimo rame uz rame kada su u pitanju globalni izazovi, uključujući prijetnju od nuklearnog oružja", rekao je Renci.

On je izrazio uvjerenost da će tradicionalno jaki odnosi dvije zemlje biti osnov za jačanje partnerstva i pomenuo je veliki međunarodni događaj koji će biti održan 2018. u Rusiji - Svjetsko fudbalsko prvenstvo.

"Mi ćemo nastaviti da sarađujemo u rješavanju problema na bazi dugotrajnih veza. Dan Rusije ovdje na Ekspo-2015. služi toj svrsi", dodao je Renci, prenio je TAS.

Putin je na ceremoniji otvaranja izjavio da su Rusija i Italija važni partneri koji poštuju međusobne interese.

"Rusija i Italija imaju najbliskije odnose", rekao je Putin, podsjećajući da je istorija njihovih trgovinskih, humanitarnih i kulturnih kontakata duga više od pet vjekova.

"Italija je danas naš važan trgovinski partner, veliki investitor u rusku privredu. Mi sarađujemo na međunarodnoj sceni i činimo sve što je u našoj moći da poštujemo međusobne interese", kazao je Putin.

On je istakao da je Rusija bila jedna od prvih zemalja koje su podržale italijansku kandidaturu za domaćina svjetske izložbe.

"Mi smo posvetili posebnu pažnju pripremanju ruske izložbe", dodao je ruski predsjednik.

Putin će se večeras sastati i sa svojim prijateljem, bivšim premijerom Silvijem Berluskonijem.

Bonus video: