Junker odbio da se javi Ciprasu na telefon

Prema riječima neimenovanog izvora iz Evropske komisije, Junker i Cipras će "sigurno biti u kontaktu" narednih dana kao što su se dogovorili na sastanku u srijedu u Briselu
9 komentar(a)
Žan Klod Junker, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2015. 19:56h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker danas je odbio telefonski poziv grčkog premijer Aleksisa Ciprasa, nakon što je Cipras odbio predlog grčkih kreditora, saopštio je večeras izvor blizak Evropskoj komisiji.

"Mogu da potvrdim da nam je danas upućen zahtjev za telefonski poziv ali se on nije dogodio", izjavio je neimenovani portparol Komisije.

Prema njegovim riječima, Junker i Cipras će "sigurno biti u kontaktu" narednih dana kao što su se dogovorili na sastanku u srijedu u Briselu.

Na tom sastanku, Junker je Ciprasu predstavio spisak reformi koji kreditori zahtijevaju od Grčke da bi dobila posljednju tranšu ranije obećanog kredita od 7,2 milijardi eura.

Cipras je dva dana ranije predložio grčki spisak reformi, koji je Njemačka odbila da prihvati kao "osnovu" za pregovore o postizanju sporazuma o davanju kredita.

Po povratku u Atinu, Cipras je pred parlamentom odbacio reforme kreditora smatrajući ih "apsurdnim" ali je izrazio optimizam u skorašnje postizanje sporazuma.

Izvori bliski tom pitanju naveli su da će pitanje pregovora Grčke i njenih kreditora (Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke) biti jedna od tema razgovora samita lidera Grupe sedam industrijskih najrazvijenjih zemalja (G7), koji počinje sjutra u Njemačkoj.

Bonus video: