Najnezadovoljniji u EU su građani...

Građani EU su uopšteno bili najzadovoljniji ličnim odnosima koji su dobili najvišu ocjenu u velikoj većini zemalja EU, uz izuzetak Belgije, Finske, Bugarske i Švedske
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.06.2015. 08:23h

Hrvatski građani spadaju među najmanje zadovoljne u Evropskoj uniji kada je riječ o kvalitetu života, dok su ispitanici sjevernoevropskih zemalja dali najviše ocjene, pokazuje istraživanje Eurostata.

Zadovoljstvo građana kvalitetom života mjereno je u više kategorija, uključujući opšte zadovoljstvo životom, zdravljem, ličnim odnosima, stambenim prilikama, finansijskom situacijom, organizacijom vremena i životnim okruženjem.

Istraživanje se odnosilo na 2013. godinu, a ispitanici su davali ocjene od nula do deset. prenosi Blic.

Hrvatska se sa ocjenom od 6,3 u kategoriji opšteg zadovoljstva građana životom našla u grupi zemalja EU sa najnižim nivoom zadovoljstva, a slijede Grčka, Kipar, Mađarska i Portugalija sa 6,2, dok je najniža ocjena zabilježena u Bugarskoj, 4,8.

Najzadovoljniji su građani sjevernoevropskih zemalja, pa su tako Danska, Finska i Švedska dobile ocjenu osam.

Na nivou EU opšte zadovoljstvo građana životom u 2013. iskazano je ocjenom 7,3.

Građani EU su uopšteno bili najzadovoljniji ličnim odnosima koji su dobili najvišu ocjenu u velikoj većini zemalja EU, uz izuzetak Belgije, Finske, Bugarske i Švedske.

Najmanje zadovoljstvo na nivou EU izraženo je zbog finansijske situacije.

Građani Hrvatske najmanje su bili zadovoljni finansijskom situacijom koja je dobila ocjenu 4,6, slijede ih Grci i Portugalci s ocjenom 4,3 i 4,5, a na dnu ljestvice nalazi se Bugarska s ocjenom 3,7. Najvišu ocjenu u toj kategoriji, 7,6, dobile su Švedska i Danska.

Bonus video: