Poljaci biraju predsjednika sa neviđeno neizvjesnim ishodom

Na birališta su već juče počeli da izlaze Poljaci iz najveće dijaspore u SAD a od 30,6 miliona registrovanih birača u zemlji glasaju od 7 ujutru do 21 uveče kada se zatvara preko 27.000 birališta i očekuju prve procjene
0 komentar(a)
Poljska izbori, Foto: Reuters
Poljska izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2015. 08:04h

Poljaci danas u drugom krugu sa krajnje neizvjesnim ishodom biraju novog predsjednika Poljske kao svojevrsni referendum pred parlamentarne izbore u jesen - da li žele bunt i promjenu, oličenu u kandidatu opozicionih konzervativaca, tijesnom pobjedniku prvog kruga, evroposlaniku Andžeju Dudi ili nastavak stabilnosti vlada poljskih liberala i njihovog kandidata, dosadašnjeg predsjednika Bronjislava Komorovskog.

Predizborne ankete pred drugi krug predviđaju tako tijesan ishod i prednost čas Dude čas Komorovskog, posljednja za poljsku televiziju TVN 45,8 odsto glasova za kandidata opozicije Dudu i 45,3 odsto za predsjednika Komorovskog, da prognoza na osnovu njih već zalazi u oblast statističke greške.

Na birališta su već juče počeli da izlaze Poljaci iz najveće dijaspore u SAD a od 30,6 miliona registrovanih birača u zemlji glasaju od 7 ujutru do 21 uveče kada se zatvara preko 27.000 birališta i očekuju prve procjene.

Nakon mlake kampanje u prvom krugu, kada je Duda neočekivano porazio Komorovskog dvije sedmice do drugog kruga protekle su u oštroj kampanji Dude da ubijedi Poljake da samozadovoljne političke elite i bogati preduzetnici profitiraju na impresivnom privrednom razvoju Poljske i produbljuju socijalnu nepravdu u zemlji.

Duda u spoljnoj politici zamjera Komorovskom i vladi premijerke Eve Kopač suviše pasivan stav prema Rusiji, zalaže se za aktivniju pomoć Ukrajini, čak i za slanje poljskih vojnika u Donbas a traži da garant bezbjednosti Poljske budu SAD uz tradicionalno nepovjerenje prema Njemačkoj i evroskeptični odnos prema Evropskoj uniji.

Bronjislav Komorovski upozorio je posljednjeg dana kampanje, kada su njegovi tjelohranitelji spriječili na predizbornom mitingu Poljaka koji je krenuo fizički da nasrne na njega, da Duda sije mržnju i podjele među Poljacima.

"Treba se suprotstaviti talasu mržnje, prezira i podivljale Poljske", kazao je Komorovski a tokom kampanje nastojao je da uvjeri Poljake da Građanskoj platformi posljednjih osam godina imaju da zahvale za to što je u krizi Poljska ostala oaza privrednog rasta u globalnoj ekonomskoj krizi, makroekonomski pokazatelji potvrđuju prosperitet i modernizaciju zemlje a na međunarodnoj areni pouzdan i predvidljiv partner čvrsto usidren u NATO.

Izbor Dude za novog predsjednika i eventualna pobjeda stranke Pravo i Pravda u jesen značila bi ponovo "orbanizaciju" Poljske, skretanje ka nacionalizmu i ostanak bez saveznika u EU, čulo se kao argument u kampanji.

Komorovski i liberali nastojali su takođe da podsjete Poljake da je protivkandidat, 42-godišnji pravnik iz druge lige Prava i Pravde samo "maneken" u rukama njegovog partijskog šefa, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

"Kakva je to stranka koja mora da sakrije svog šefa ako želi da pobijedi na izborima", kazao je predsjednik Sejma poljskog parlamenta, Radoslav Šikorski.

Na stranu Dude ili Komorovskog mogu da prevagnu prije nego spoljna politika i odnos prema Rusiji i EU ekonomska obećanja biračima, koja bi prema proračunima stručnjaka kod Komorovskog koštala osam milijardi eura a kod Dude čak 72 milijarde eura.

Prve izlazne procjene na osnovu anketa na biralištima biće poznate odmah nakon zatvaranja birališta a rezultati tokom noći.

Bonus video: