Šef čečenske policije dobio najtužniju mladu

Tinejdžerka koja se udala za tri puta starijeg muškarca opisana je u ruskim i svjetskim medijima kao najtužnija mlada
179 pregleda 32 komentar(a)
Nažud Gučigov, Foto: Beta/AP
Nažud Gučigov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.05.2015. 05:31h

Mladoženja je sredovječni sijedi načelnik u ozloglašenim čečenskim policijskim snagama, a mlada je 17-godišnjakinja koja je navodno bila zgrožena zbog planova da se uda za čovjeka koji je tri puta stariji od nje.

Mnogi Rusi su žestoko negodovali zbog ovog vjenčanja, što je izazvalo svojevrsnu oluju u medijima i natjeralo čečenskog lidera Ramzana Kadirova - bliskog saveznika predsjednika Vladimira Putina - da se brani. Ipak brak je, kako prenosi agencija AP, sklopljen tokom vikenda, a blijeda mlada, Keda Goilabijeva, je jedva čujnim glasom pristala da se uda za Nažuda Gučigova, kojem će biti druga žena što je dozvoljeno po islamskom, ali ne i ruskom zakonu.

Šef kabineta Kadirova je bio kum i držao je mladu za lakat kontrolišući svaki njen korak, dok je sam Kadirov plesao uz narodnu muziku na prijemu poslije ceremonije vjenčanja.

Skandal oko vjenčanja se događa u trenutku kada se odvija borba za prevlast između Kadirova i ruskih saveznih snaga bezbjednosti, koja je eskalirala nakon ubistva harizmatičnog ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova. Odlučnost Kadirova da zaštiti Čečene osumnjičene za ubistvo pojačala je već postojeće tenzije između njega i ruskih bezbjednosnih snaga. Kadirov je do tog trenutka zahvaljujući podršci Putina uspijevao da se odupre kontroli saveznih snaga. Jasno je stavljao do znanja da sluša predsjednika i nikoga drugog. Nametnuo je islamska pravila, koja imaju prevagu u odnosu na savezni zakon, a koja dozvoljavaju muškarcima u Čečeniji da imaju više žena i podrazumijevaju strogi kodeks oblačenja za žene. Savezna policija i bezbjednosne službe su skoro nevidljivi u Čečeniji, i ne mogu ni potez da naprave bez dozvole Kadirova.

Međutim, njegov zaštitni oklop je počeo da puca nakon što je 27. februara ubijen Njemcov, a savezne službe su uhapsile pet osumnjičenih počinilaca koji su svi Čečeni. Čovjek koji je osumnjičen da je povukao obarač je bio pripadnik Kadirove policije. Kadirov je možda nadao da će Putin ponovo bezuslovno stati na njegovu stranu, ali se prevario. I mada Putin nije javno komentarisao, njegov portparol je izdao saopštenje u kojem se navodi da čečenska policija mora da se povinuje saveznim vlastima. Kadirov je odmah shvatio poruku i dao nova obećanja o lojalnosti, rekavši da će napustiti funkciju ukoliko mu to narede.

Novi udarac za Kadirova dogodio se ranije ovog mjeseca kada je vodeći nezavisni list objavio da je 46-godišnji Gučigov natjerao 17-godišnjakinju da postane njegova druga žena tako što je blokirao njeno selo ne dozvoljavajući joj da ga napusti. Kadirov je stao uz svog načelnika policije, rekavši da su djevojka i njena porodica dobrovoljno pristali na vjenčanje. Čečenski lider je takođe otpustio svog ministra infomacija, optužujući ga da nije spriječio, kako je kazao, klevetničke članke. Mlada je crveneći i gledajući u pod kazala za jedan novinski portal koji kontroliše Kremlj da nije prisiljena na brak. Ruski ombudsman za prava djece je takođe saopštio da je istražio slučaj i da nije naišao ni kakva kršenja.

Tiho rješenje ovog skandala zapravo ukazuje da je Moskva odlučila da je Kadirov naučio lekciju i da nema potrebe za daljim pritiskom. Aleksej Malašenko, ekspert za Čečeniju u Karnegi centru u Moskvi, kazao je da je Kadirov potvrdio svoj specijalni status time što je istrajao u pogledu vjenčanja uprkos prašini koja se podigla u medijima.

Bonus video: