"U DALEKU BUDUĆNOST"

Grčka traži od ECB da joj odloži otplatu obveznica

"U periodu jul-avgust, ministarstvo finansija će morati da pozajmi 6,7 milijardi eura od naših partnera", izjavio je Varufakis
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2015. 10:03h

Grčki dug nije održiv, a rok za otplatu duga Evropskoj centralnoj banci bi trebalo da bude pomjeren, izjavio je danas grčki ministar finansija Janis Varufakis.

"U periodu jul-avgust, ministarstvo finansija će morati da pozajmi 6,7 milijardi eura od naših partnera da bi otplatilo obveznice iz Programa otkupa državnih obveznica (SMP)", izjavio je Varufakis na konferenciji u Atini, aludirajući na obveznice koje je ECB kupila u okviru tog programa tokom 2010/2011. godine, a prenosi agencija Rojters.

"Preostale su još obveznice u vrijednosti od 27 milijardi eura koje moraju da budu otplaćene u narednim mjesecima ili godinama. Otplata tih obveznica mora biti pomjerena u daleku budućnost. To je očigledno", dodao je Varufakis. 

Varufakis je prije nekoliko dana upozorio da Grčkoj prijeti opasnost da kroz dvije nedjelje ostane bez finansijskih sredstava, u slučaju da ne postigne dogovr sa kreditorima o odblokiranju isplate preostale pomoći Atini.

Preporučujemo za Vas