Pomen nastradalima u avionskoj nesreći Džermanvingsa: Upaljeno 150 svijeća

Centralni pomen za 150 žrtava avionske nesreće, u kojoj je najviše stradalo Njemaca i Španaca, direktno je prenosila njemačka televizija, a u Njemačkoj su danas, u znak žalosti, zastave postavljene na pola koplja
0 komentar(a)
Komemoracija, Džermanvings, Foto: Reuters
Komemoracija, Džermanvings, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.04.2015. 11:13h

U katedrali u Kelnu danas je, uz ekumensku božju službu i prisustvo najviših državnika Njemačke, Španije i Francuske, održan centralni pomen žrtvama, nastradalim u aionskoj nesreći Džermanvingsa koju je, prema istrazi, namjerno izazvao depresivni kopilot Andreas Lubic.

Centralnom pomenu prisustvovali su njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Njemačke Joahim Gauk, predsjednik Bundestaga Norbert Lamert, članovi francuske i španske vlade, šef vlade pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Hanelore Kraft, doajen diplomatskog kora te pokrajine, generalni konzul Srbije u Dizeldorfu Nebojša Košutić i drugi gosti i predstavnici javnog života Njemačke.

Centralni pomen za 150 žrtava avionske nesreće, u kojoj je najviše stradalo Njemaca i Španaca, direktno je prenosila njemačka televizija, a u Njemačkoj su danas, u znak žalosti, zastave postavljene na pola koplja.

Najveći dio oko 1.200 mjesta u katedrali zauzeli su gosti i rodbina nastradalih, a štampa je pisala da su i Lubicevi roditelji dobili poziv, ali da nijesu došli.

Kompanija Lufthansa, čija je "kćerka firma" Džermanvings, zbog nedostatka mjesta u katedrali, dodatno je iznajmila svečanu salu "Gircenih" u gradskom jezgru, gdje je 1.000 ljudi putem "video-linka" pratilo božju službu.

Ova centralna ceremonija održana je uz najviše mjere bezbjednosti, kao prilikom državnih posjeta, uz angažman snajperista, eksperata za uklanjanje eksploziva, policijskih helikoptera i stručnjaka savezne i pokrajinske kriminalističke službe.

Tragedija Džermanvingsa, za koju je, prema istrazi odgovoran kopilot Lubic, izazvala je brojne rasprava o bezbjednosti i boljoj medicinskoj kontroli letačkog osoblja, ali i zahtjeve za ponovnim uvođenjem kontrole ličnih dokumenata u vazdušnom prostoru zemalja, članica Šengenske zone.

Ona je označila jednu prekretnicu u civilnom vazduhoplovstu, kažu eksperti.

U tragediji aviona koji se srušio 24. marta u francuskim Alpima nastradalo je 150 ljudi, za njih je danas u Kelnskoj katedrali upaljeno 150 svijeća.

Među žrtvama bile su i dvije bebe i 16 đaka gimnazije iz Halterna, grada u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koji su se zajedno sa dvije nastavnice, vraćali sa kursa španskog jezika.

Bonus video: