NA PUTU DO BERLINA

Poljaci negoduju i strahuju zbog dolaska ruskih Noćnih vukova

"Gdjegod su se pojavili Noćni vukovi varniči agresija. Bili su na Krimu još prije nego što ga je Rusija anektirala. Bili su u Donbasu... Da li njihov prolazak treba da predstavlja upozorenje Poljacima ili je već početak agresije?", stoji u jednom od poziva da se Putinovom omiljenom moto klubu blokira put
5 komentar(a)
Noćni vukovi, Foto: Željko Komnenović
Noćni vukovi, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 13.04.2015. 09:27h

Planirana svečana vožnja ruskih motocklista, Noćnih vukova, od Moskve do Berlina u čast pobjede nad Hitlerovom Njemačkom nailazi na veliko negodovanje Poljaka na društvenim mrežama a dio opozicione desnice čak apeluje na poljska ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova da im zabrane da pređu preko Poljske.

Omiljeni motociklistički klub predsjednika Rusije Vladimira Putina kreće na trijumfalnu vožnju 25. aprila iz Moskve.

Ne ide direktno već preko Minska, Bresta, Vroclava, Brna, Bratislave, Beča, Praga do Berlina kuda stižu 9. maja na Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu i ukrašeni ruskim zastavama žele da prođu glavnim ulicama grada a na kraju da polože vijenac na spomenik sovjetskim vojnicima.

"Definitivno ne bi trebalo da ih pustimo da pređu preko Poljske zato što je to simbolično nasilje kojim počinje ono realno. To je poigravanje sa Poljskom", kazao je poljskoj televiziji TVN24 Pavel Koval iz stranke Poljska zajedno.

Koval je izrazio nadu da poljski MUP i diplomatija pomno prate najavljenu vožnju ruskih motociklista u čast 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata i da imaju spremnu neku, kako je kazao, pravnu i administrativnu rampu koja ih neće pustiti na poljsko tlo.

Na Fejsbuku i društvenim mrežama pojavile su se inicijative i pozivi da Poljaci ometu Noćne vukove i blokiraju im put po Poljskoj, kao recimo profil na Fejsbuku "NE prolasku bandita iz Rusije kroz Poljsku".

"Gdjegod su se pojavili Noćni vukovi varniči agresija. Bili su na Krimu još prije nego što ga je Rusija anektirala. Bili su u Donbasu... Da li njihov prolazak treba da predstavlja upozorenje Poljacima ili je već početak agresije?", stoji u jednom od poziva da se Putinovom omiljenom moto klubu blokira put.

"Ne idemo njima u goste. Naš cilj je Berlin. Kakva bude protiv nas akcija, takva će biti reakcija. Nećemo odustati od naše manifestacije", poručio je Poljacima da ih se Noćni vukovi ne boje njihov vođa Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg.

Zaldastanov koji često sa Noćnim vukovima organizuje patriotske manifestacije u Rusiji kazao je u intervjuu ruskom programu javnog poljskog radija Radio Poljša da taj najstariji klub ruskih motociklista ima svoje stavove i svoje vrijednosti.

"Nikada ih se nećemo odreći. Jedna od njih je sjećanje na pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Zato ćemo raditi svoje. Neka nas ne ometaju", poručio je Zaldastanov i dodao da protiv počasne ožnje Moskva-Berlin proteste organist manjina, dok su Poljaci koje sreće većinom srdačni i otvoreni ljudi i pamte zajedničku pobjedu nad Hitlerovim nacistima

Preporučujemo za Vas