Oprost duga u Grčkoj: Prikupljeno gotovo 150 miliona eura

Dugovanja prema grčkoj državi, u vidu neplaćenih poreza i doprinosa za socijalno osiguranje, iznose 76 milijardi eura, a grčko Ministarstvo finansija smatra da je realno prikupiti samo devet milijardi eura
0 komentar(a)
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2015. 07:49h

Prezadužena Grčka prikupila je nešto više od 147 miliona eura putem programa oprosta duga, koji je donijet s ciljem da popuni gotovo praznu državnu kasu.

Preko 150 hiljada pojedinaca i kompanija je požurilo da izmiri ili djelimično otplati dugovanja prema državi koja datiraju još od 70-ih godina prošlog vijeka, navodi se u saopštenju grčkog Ministarstva finansija, prenose agencije.

Od tog broja, oko 58 hiljada ljudi je platilo između 50 i 100 eura, u nastojanju da iskoristi prednosti programa zahvaljujući kome su im obrisane zaračunate kamate i kazne po osnovu dugovanja prema državi.

Dugovanja prema grčkoj državi, u vidu neplaćenih poreza i doprinosa za socijalno osiguranje, iznose 76 milijardi eura, a grčko Ministarstvo finansija smatra da je realno prikupiti samo devet milijardi eura.

Međunarodni kreditori Grčke nezadovoljni su zbog ovakvih mjera za ublažavanje dugovanja, ali vlada u Atini smatra da će one imati pozitivan efekat po budžet.

Dug Grčke prema privatnim povjeriocima i tri međunarodne institucije koje su obezbijedile finansijsku pomoć za Atinu od 2010. godine – Evropskoj uniji, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj centralnoj banci – iznosi oko 320 milijardi eura.

Bonus video: