Kudrin: Osuđeni smo na propast, ovo je najozbiljniji izazov za Putina

"Ovo je cijena koja se plaća", rekao je Kudrin, zabrinut zbog gubitka povjerenja investitora i "novih pravila igre" poslije aneksije Krima
66 pregleda 1 komentar(a)
Aleksej Kudrin, Foto: Beta-AP
Aleksej Kudrin, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 31.03.2015. 16:53h

Prošlogodišnja aneksija Krima mogla bi narednih godina koštati privredu Rusije 200 milijardi dolara, izjavio je danas uticajni bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin.

"Finansiranje Krima koštaće nas šest do sedam milijardi dolara godišnje" što je 5,6 do 6,5 milijardi eura, rekao je taj ekonomista uvažen u liberalnim ekonomskim krugovima, koji uživa i poštovanje Vladimira Putina čiji je ministar bio 10 godina.

"Indirektni gubitci, kao što je bjekstvo kapitala, biće mnogo važniji i predstavljaće 150 do 200 milijardi dolara u naredne tri ili četiri godine", odnosno 140 do 185 milijardi eura, dodao je on na televiziji tokom okruglog stola povodom 15. godišnjice dolaska Vladimira Putina na vlast.

"Ovo je cijena koja se plaća", rekao je Kudrin, zabrinut zbog gubitka povjerenja investitora i "novih pravila igre" poslije aneksije.

Pripajanje Krima i podrška Moskve separatistima u istočnoj Ukrajini su doveli do pogoršanja odnosa Rusije i zapadnih zemalja kada su Moskvi nametnute rigorozne ekonomske sankcije.

Bjekstvo kapitala, redovni povremeni problem Rusije, više se nego udvostručio prošle godine, dostižući 150 milijardi dolara što je nivo koji nije viđen od kraja SSSR-a.

Vlada očekuje da će iz zemlje ove godine otići 115 milijardi dolara, a njeni stručnjaci kažu da je to za otplatu dugova ruskih kompanija, a da se ne radi o povlačenja investitora iz Rusije.

Posljedice sankcija i pada cijena nafte bacile su Rusiju u valutnu krizu i privredne teškoće, iako nedavno oživljavanje rublje, stabilizovanje cijena nafte i zatišje u borbama u Ukrajini daju Vladi nadu da će recesija biti plića nego što se očekivalo.

Aleksej Kudrin je, međutim, upozorio da ne treba s previše optimizma gledati rusku ekonomiju, i predvidio produžavanje ekonomske stagnacije na pet godina, čak i ako Vlada uspije da sprovede strukturne reforme.

"Mi smo skoro osuđeni na propast", rekao je on. "Ovo je najozbiljniji izazov za predsjednika", dodao je Kudrin, pozivajući Putina da svoju popularnost upotrijebi za smjele reforme.

"A, ako se ova stopa popularnosti ne iskoristi za reforme, onda je sve bilo ni za šta", upozorio je Kudrin.

Bonus video: