Poljska još nije spremna za eurozonu

“U ovom momentu nema mogućnosti za ulazak Poljske u eurozonu, dok ne budu ispunjeni kriterijumi”, kazao je Komorovski
0 komentar(a)
Bronjislav Komorovski, predsjednik Poljske, Poljska, Foto: Reuters
Bronjislav Komorovski, predsjednik Poljske, Poljska, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2015. 08:22h

Poljska trenutno nije spemna za ulazak u eurozonu, saopštio je predsjednik te države, Bronjislav Komorovski.

“U ovom momentu nema mogućnosti za ulazak Poljske u eurozonu, dok ne budu ispunjeni kriterijumi”, kazao je Komorovski, prenosi Capital.ba.

Prema njegovim riječima, ispunjenje kriterijuma Mastrihtskog sporazuma, bez obzira na buduće odluke o ulasku u eurozonu, dobro je za poljsku ekonomiju.

Komorovski je naveo da će, prema ranijoj odluci, rasprava o uvođenju zajedničke evropske valute početi u Poljskoj poslije parlamentarnih izbora, zakazanih za jesen ove godine.

Poljska je, kao i mnoge druge zemlje EU, obavezna da uvede zajedničku valutu, iako konkretni rokovi nijesu određeni evropskim sporazumima. Zbog toga zemlja mora, prije svega, da uskladi niz makroekonomskih uslova opisanih u Mastrihtskom sporazumu.

Među kriterijumima koje Varšava treba da ispuni su i stabilizacija cijena i inflacija. Deficit javnih finansija, u skladu sa evropskim standardima, ne smije biti veći od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a dug zemlje ne smije preći 60 odsto BDP-a.

Poljska, pored toga, ne ispunjava kriterijum stabilnosti deviznog kursa, niti je članica Evropskog finansijskog mehanizma promjene kursa (EMR 2), što je obavezan uslov.

Pored finansijskih i ekonomskih faktora, postoje i zakonske teškoće koje treba da se riješe. Konkretno, zvanična Varšava mora da promijeni Ustav, koji trenutno predviđa da poljska Narodna banka ima neotuđivo pravo izdavanja novčanih jedinica, uspostavljanja i sprovođenja monetarne politike zemlje, kao i odgovornost za vrijednost poljske valute.

Po ulasku u eurozonu sve te funkcije moraju biti prenijete na Evropsku centralnu banku.

Bonus video: