Soroš: Šanse da Grčka napusti eurozonu 50 odsto

"Može to da se odlaže, da se otplaćuju kamate bez smanjenja duga, ali u međuvremenu neće biti primarnog budžetskog suficita, jer će Grčka potonuti", smatra Soroš
1 komentar(a)
Džordž Soroš (Novina)
Džordž Soroš (Novina)
Ažurirano: 24.03.2015. 14:22h

Šanse da će Grčka napustiti eurozonu trenutno su 50 odsto, smatra američki milijarder i investitor, Džordž Soroš.

"Kako god okrenete, Grčka gubi, a najbolje što može da se dogodi je da se bukvalno jedva provuče kroz krizu. Grčki problem već dugo postoji i sve strane ga od početka tretiraju na pogrešan način", rekao je Soroš u intervjuu za agenciju Bloomberg.

Vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa mora da ubijedi svoje međunarodne kreditore da se slože sa paketom predloženih ekonomskih mjera, što je preduslov za nastavak finansijske podrške Atini, prenosi Tanjug.

Od dolaska na vlast u januaru, nova ljevičarska Vlada pokušava da oblikuje alternativu programu štednje na koji je prethodna vlada pristala u zamjenu za kredite pomoći, što pojačava zabrinutost da će Grčka morati da napusti eurozonu.

Soroš je rekao da će, ukoliko pregovori grčke Vlade i institucija koje finansiraju grčku privredu, Evropske komisije (EK), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), budu neuspješni, Grčka mogla da bude primorana na izlazak iz evropske monetarne unije.

"Može to da se odlaže, da se otplaćuju kamate bez smanjenja duga, ali u međuvremenu neće biti primarnog budžetskog suficita, jer će Grčka potonuti", smatra Soroš.

Grčka je obećala da će do narednog ponedeljka predstaviti paket planiranih reformi za pomoć ekonomiji, u pokušaju da obezbijedi podršku kreditora i izbjegne bankrot.

Bonus video: