Šulc: Ciprasu je hitno potreban novac

Cipras traži da ECB podigne Grčkoj plafon za zaduživanje kratkoročnim obavezicama sa dvije na tri milijarde eura
2 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2015. 09:18h

Grčki premijer Aleksis Cipras strahuje da će Grčkoj nedostajati novac krajem mjeseca za isplate redovnih obaveza, piše njemački Frankfurter Algemajne Caujtung.

Grci prema tome treba da se pripreme na to da plate i penzije državnih službenika neće biti u potpunosti isplaćene krajem marta, dodaje list.

Vođa grčke radikalne ljevice, na vlasti manje od dva mjeseca, prenio je svoja strahovanja predsjedniku Evropskog parlamenta, Njemcu Martinu Šulcu, u razgovoru u petak u Briselu, navodi list.

"Ciprasu je hitno potreban novac", rekao je Šulc njemačkom dnevniku.

"Za to mora da ubjedi Eurogrupu (sastanak ministara finansija euro zone) i Evropsku centralnu banku o spremnosti da preduzme reforme i to od iduće nedjelje", dodao je Šulc.

Cipras traži da ECB podigne Grčkoj plafon za zaduživanje kratkoročnim obveznicama sa dvije na tri milijardi eura, prema istom izvoru.

Martin Šulc i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvali su u petak šefa grčke vlade da iduće nedjelje uputi Eurogrupi pismo u kojem se Atina obavezuje da će sprovesti privatizacije i obezbjediti bolje prikupljanje poreza.

Cipras se jeste na to obavezao ali je ostao nejasan, navodi njemački dnevnik i ukazuje da pregovori između Atine i njenih povjerilaca, prije svega Evropske unije, kasne i tapkaju u mjestu nekoliko nedjelja.

Grčkoj dospjevaju neke velike isplate u martu, posebno prema Međunarodnom monetarnom fondu, njenim glavnim povjeriocem.

Atina koja je u petak isplatila novu tranšu duga od 336 miliona eura, duguje još 896 miliona eura toj finansijskoj instituciji do kraja mjeseca u okviru otplate zajma od 240 milijardi datom zemlji od 2010. godine.

Kapacitet zaduživanja Grčke ograničen je jer ne može da pozajmljuje na tržištu novca za srednjoročne i dugoročne zajmove, a isplata jedne tranše već odobrenog zajma od preko sedam milijardi eura suspendovana je dok vlada radikalne ljevice ne sprovede obećane reforme.

Bonus video: