Rubini: Teško je zamisliti izlazak Grčke iz eurozone

Rubini tvrdi da bi, u slučaju ostvarivanja takvog scenarija, troškovi zaduživanja zemalja poput Italije i Španije enormno skočili, dok bi Evropljani požurili da povuku novac sa bankovnih računa
1 komentar(a)
Nuriel Rubini, Foto: Beta/AP
Nuriel Rubini, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.03.2015. 09:54h

Čuveni ekonomist Nurijel Rubini saopštio je da nije zabrinut u vezi grčke krize i da bi teško bilo zamisliti izlazak te zemlje iz eurozone.

"Nema smisla da dođe do izlaska Grčke iz euozone, jer bi to izazvalo veliku krizu", rekao je Rubini, prenosi SEEbiz.

Scenario izlaska Grčke iz eurozone je, prema njegovim riječima, toliko strašan za čitavu regiju da zakonodavci u Ateni, ali i širom Evrope nikada neće dozvoliti da se to dogodi.

Rubini tvrdi da bi, u slučaju ostvarivanja takvog scenarija, troškovi zaduživanja zemalja poput Italije i Španije enormno skočili, dok bi Evropljani požurili da povuku novac sa bankovnih računa.

"Čak i Njemačka, koja je najveći oponent Grčkoj u aktuelnim pregovorima o novom paketu finansijske pomoći, priznaje rizik", naveo je Rubini.

Iako investitori prodaju grčke obveznice koje su držali u svom posjedu, čini se da su, ipak, bezbrižni u pogledu mogućnosti širenja opasnosti na čitavu eurozonu, jer kupuju hartije od vrijednosti Italije, Španije i Portugala, spuštajući prinose na obveznice tih država na rekordno nizak nivo.

S druge strane, prinosi na desetogodišnje grčke obveznice rastu, pa su tako u petak porasli na 10,7 odsto sa 8,6 odsto koliko su iznosili 24. februara, dok su kamatena trogodišnje obveznice skočile na 19 odsto sa ranijih 12,4 odsto.

Bonus video: