Rusija: Nadežda Savčenko ostaje u zatvoru, ne može na zasijedanje PS OEBS

Savčenkova se nalazi u ruskom zatvoru od juna, pod optužbama da je navodila raketni napad u kojem su poginula dvojica ruskih novinara dok su izvještavali sa ratišta na istoku Ukrajine, gdje se od prošle godine žestoko sukobe proruske i ukrajinske snage
1 komentar(a)
Nadežda Savčenko, Foto: Reuters
Nadežda Savčenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2015. 17:53h

Ruski sud opet je odbacio žalbu kojom se tražilo puštanje na slobodu ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko, koja je sredinom decembra započela štrajk glađu.

Slučaj 33-godišnje Savčenko je privukao veliku pažnju svjetske javnosti proteklih nedjelja zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi Ukrajinka, pa su tako Evropska unija i SAD zatražili od Rusije da puste na slobodu ženu koju u Ukrajini smatraju nacionalnim herojem, prenijela je agencija AP.

Savčenkova se nalazi u ruskom zatvoru od juna, pod optužbama da je navodila raketni napad u kojem su poginula dvojica ruskih novinara dok su izvještavali sa ratišta na istoku Ukrajine, gdje se od prošle godine žestoko sukobe proruske i ukrajinske snage.

U vrijeme napada, Savčenkova je bila na dopustu iz ukrajinske vojske i radila je kao osmatrač za ukrajinsku dobrovoljačku brigadu "Ajdar" na istoku zemlje.

Okolnosti pod kojima je ona uhapšena su i dalje nejasne, pošto Ruski istražni komitet tvrdi da je ona ušla u Rusiju dobrovoljno i ilegalno, prerušena kao izbjeglica, dok ona tvrdi da su je zarobili pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine i prebacili je u Rusiju.

Savčenkova je i prije hapšenja bila poznata u svojoj zemlji, a prošle jeseni je čak izabrana u ukrajinski parlament i imenovana za delegata u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

U žalbi koju je danas odbacio ruski sud je Savčenkova tražila da bude puštena na slobodu kako bi prisustvovala zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Bonus video: