Porošenko: Nemcov ubijen zbog dokaza o ulozi Rusije u krizi u Ukrajini

Nemcov je planirao da traži politički azil u Litvaniji 2012. godine strahujući od progona Kremlja, izjavio je danas bivši litvanski premijer Andrius Kubilius
0 komentar(a)
Boris Njemcov, Foto: Beta-AP
Boris Njemcov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.02.2015. 20:53h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je žaljenje zbog ubistva ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova za koga je rekao da je predstavljao "most između Ukrajine i Rusije".

Predsjednik Ukrajine izjavio je takođe da je Nemcov ubijen, jer je planirao da otkrije dokaze o umiješanosti Rusije u konflikt u Ukrajini.

Porošenko je odao počast Nemcovu, koji je ubijen kasno sinoć, i rekao da mu je žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina prije nekoliko sedmica rekao da ima dokaze o ulozi Rusije u krizi u Ukrajini i da namjerava da ih objavi, prenio je Rojters.

"On je rekao da će otkriti uvjerljive dokaze o umiješanosti ruskih oružanih snaga u Ukrajini. Neko se ovoga veoma plašio...Oni su ga ubili", rekao je Porošenko u televizijskoj izjavi tokom posjete gradu Vinicija.

"On je bio most između Ukrajine i Rusije. Metak ubica je to uništio. Mislim da to nije bilo slučajno. Ne sumnjam da će ubice biti kažnjene. Prije ili kasnije", napisao je Porošenko na svojoj Fejsbuk stranici.

"Sjećam se njegovog osmjeha i hrabrih ideja. Bio je jedan od malobrojnih ljudi koje mogu da nazovem prijateljem", naveo je Porošenko.

I ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin izrazio je šokiranost zbog ubistva Nemcova istakavši da je on bio najveći prijatelj kojeg je Ukrajina imala u Rusiji.

"Ne mogu da shvatim. Nema većeg prijatelja Ukrajine u Rusiji od njega", napisao je Klimkin na svom Tviter nalogu.

Batkivščina partija bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko takođe je osudila "divljačko ubistvo" kritičara Kremlja.

"Ubistvo jednog od malobrojnih demokratskih političara u Rusiji pokazuje da se ta zemlja nalazi na ivici raspada", navedeno je u saopštenju te stranke.

Putin obećao majci Nemcova da će ubica biti kažnjen

Ruski lider Vladimir Putin obećao je majci ubijenog političara Borisa Nemcova danas da će sve biti učinjeno kako bi ubica njenog sina bio pronađen i kažnjen, javlja Kremlj.

U telegramu upućenom Dini Ejdman, majci Nemcova, Putin poručuje: “Sve će biti učinjeno kako bi organizatori i ekzekutori ovog gnusnog i ciničnog ubistva bili kažnjeni”.

Kazao je i da je Nemcov ostavio traga u ruskoj istoriji, politici i javnom životu i da je uvijek branio svoje stavove.

Nađen automobil korišten u likvidaciji

Ruski mediji javljaju da su istražitelji pronašli automobil koji su koristile ubice Njemcova.

U pitanju je auto marke "Lada priora", sa registaskim tablicama iz Ingušetije.

Ruske vlasti ispituju nekoliko mogućih scenarija koji su potencijalno vodili ubistvu, a jedan je, kako navode, i taj da su Nemcova ubile kolege iz opozicije sa ciljem da od njega napravi "mučenik", piše nytimes.com.

Stradanje Nemcova za cilj je imalo dodatnu afirmaciju i homogenizaciju opozicionih snaga okupljenih oko žrtve koju je je Nemcov podnio, stoji u saopštenju glavnog tužioca.

Nemcov planirao da traži azil u Litvaniji 2012.

Jedan od lidera ruske opozicije Boris Nemcov, koji je ubijen u petak uveče u Moksvi, planirao je da traži politički azil u Litvaniji 2012. godine strahujući od progona Kremlja, izjavio je danas bivši litvanski premijer Andrius Kubilius.

Bivši premijer je tada obećao Nemcovu da će ga primiti u Litvaniju, ali je ruski opozicionar odlučio da ostane u Rusiji.

"Nemcov je rekao da je strahovao da će biti uhapšen", nakon protesta opozicije protiv trećeg predsjedničkog mandata Vladimira Putina 2012. godine, rekao je Kubilijus u izjavi Frans presu.

"Pitao je da li bi mu Litvanija odobrila politički azil. Ja sam mu predložio da odmah dođe, ali je ipak odlučio da ostane u Rusiji", dodao je bivši litvanski premijer.

Litvanija, članica NATO-a i Evropske unije, najoštriji je kritičar Rusije od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. Vlasti u Vilnjusu su u nekoliko navrata tražile pooštravanje sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize.

Predsjednica Litvanije Dalia Gribauskaite izjavila je da ubistvo Nemcova pokazuje da je Rusija "utonula u tamu terora protiv sopstvenog naroda".

Nemcov upozoravao na prijetnje

Ubijeni ruski opozicioni lider, Boris Nemcov, nedjeljama je prije svoje smrti upozoravao javnost da će ga Vladimir Putin ubiti, piše The Independent.

Govoreći za ruski sajt Sobesednik 10. februara Njemcov je kazao: "Bojim se da će me Putin ubiti. Vjerujem da je on taj koji je inicirao konflikt u Ukrajini. Ne volim ga."

Njegovi prijatelji kazali su da je Njemcov primio veliki broj prijetnji putem Interneta.

"Boris bi povremeno primio prijetnje putem socijalnih mreža...Boris je bIo zabrinut", jazao je Ilja Jašin, opozicioni lider.

"Iako mu je često bilo prijećeno nikad nije htio dodatnu zaštitu. Boris bi govorio "Ako žele da me ubiju, neka me ubiju"".

Objavljen snimak ubica Borisa Njemcova?

Ruska televizija ''LifeNews TV'' objavila je video snimak bijelog automobila, u kome su navodno bili osumnjičeni za ubistvo opozicionara Borisa Njemcova.

Kako navodi ta televizija, kamere su snimile automobil u 23.39 časova, samo dva minuta pošto su nepoznati napadači ispalili nekoliko metaka u Njemcova.

Ruske vlasti, ipak, dozvolile marš žalosti

Njemcov spremao podatke o Rusima u Ukrajini

Opoziciona liderka Ksenia Sobčak izjavila je da je Njemcov pripremao izvještaje o prisustvu ruskih vojnih postrojenja u Ukrajini, te da je zbog toga bio aktivna meta.

Njemcov sa JulijomTimošenko i Petrom Porošenkom

Njegovom smrću, Rusi su izgubili "jednog od najpredanijih i najelokventnijih branitelja njihovih prava", kazao je po ubistvu Nemcova američki predsjednik Barak Obama. "Njemcov je bio neumorni advokat svoje zemlje, tražeći sa svoje sunarodnike Ruse prava koja pripadaju svim ljudima", rekao je američki predsjednik.

Komesar Savjeta Evrope za efikasnu istragu o ubistvu

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muiznijeks pozvao je večeras ruske vlasti da sprovedu "efikasnu istragu" povodom ubistva Borisa Nemcova.

"Šokiran sam ubistvom Nemcova. Izražavam saučešće njegovoj porodici, dok su ruske vlasti su obavezi da kazne krivce", naveo je Muiznijeks na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

Komesar za ljudska prava je podsjetio da je Nemcov nekoliko puta boravio u Savjetu Evrope.

Vođa masovnih protesta

Njemcov je, poput ostalih opozicionih lidera, bio borac protiv korupcije. U ranijim izvještajima, on je spominjao ogromne izdatke ruskih vlasti za Zimske olimpijske igre u Sočiju i objavio popis državnih zgrada, helikoptera i aviona koji su na raspolaganju Putinu.

Njemcov je bio i jedan od vođa masovnih protesta u zimi 2011.-2012., najvećih otkad je Putin, bivši agent KGB-a, 2000. došao na vlast. Njemcov je u kasnim 90-im kratko bio zamjenik predsjednika vlade, dok je predsjednik države bio Boris Jeljcin. U tom je razdoblju Njemcov postao poznat kao vodeći liberalni reformator.

"Život roba na galiji"

Njemcov je u avgustu 2012. objavio izvještaj sarkastičnog naziva "Život roba na galiji", u kojem je tvrdio da predsjednik Vladimir Putin troši milijarde rubalja poreskih obveznika na luksuz.

Putin je, kako su u izvještaju naveli autori - Njemcov i Leonid Martinjuk - na održavanje 20 luksuznih rezidencija, 43 aviona i četiri jahte troši 2,5 milijarde dolara godišnje.

Njemcov je istakao da je od 20 Putinovih rezidencija devet dodato zvaničnoj listi predsjedničkih palata, a da je restauracija nekih od ovih objekata koštala nekoliko desetina miliona dolara.

Osim 20 rezidencija, 43 aviona i četiri jahte, Putin ima i 15 helikoptera i veliki vozni park. Samo avioflota vrijedi oko milijardu, tvrdio je Njemcov. Tu je i kolekcija luksuznih satova vrijedna oko 700.000 dolara.

"Ruski poreski obveznici plaćaju za njihovo kao i održavanje jahti, aviona i automobila oko 2,5 milijarde dolara svake godine. To je suma koju jedan čovek troši na sebe, a koja je ekvivalentna troškovima jednog regiona u Rusiji u kome živi 300 hiljada ljudi. U kojoj zemlji je to dopustivo?", pitao je Njemcov u izvještaju.

Četiri metka u leđa

Prema saopštenju ruske vlade, Njemcov je ubijen s četiri hica iz vatrenog oružja.

Policija je takođe objavila da je ubistvu svjedočilo više osoba. Izvor iz pravosudnih krugova rekao je za agenciju Interfax da je na Njemcova pucano iz bijelog automobila koji se nakon toga brzo udaljio s mjesta zločina. Portparolka policije izjavila je da je Njemcov u trenutku ubistva bio u šetnji mostom preko rijeke Moskve sa Ukrajinskim modelom Anom Duritskom koja nije povrijeđena. "Njemcov je umro u 23.40 sati nakon što je s četiri metka ustrijeljen u leđa", rekla je portparolka, prenosi Reuters.

Putin žali i prati istragu

Putin je izrazio žaljenje zbog ubistva i lično preuzeo nadzor nad istragom. Prema njegovim riječima, mogla bi biti riječ o naručenom ubistvu i "provokaciji" uoči velikog opozicionog skupa u nedjelju u Moskvi, koji je trebao predvoditi upravo Njemcov.

"Nevjerojatno je da opoziconi vođa može biti ubijen uz zidove Kremlja. Moguća je samo jedna verzija: ubijen je zbog toga što je govorio istinu", rekao je Mihail Kasjanov, Njemcovljev kolega iz opozicije. Kasjanov, koji je ranije u mandatu predsjednika Putina bio predsjednik vlade, nazvao je Njemcova "borcem za istinu". Njemcov je navodno govorio kako Putin želi njegovu smrt zbog njegova protivljenja ulozi Rusije u ratu u Ukrajini. Cilj nedjeljnog opozicionog skupa u Moskvi trebao je biti protest zbog rata u Ukrajini.

Medvedev: Smrt Njemcova veliki gubitak za društvo

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocijenio je danas da je ubistvo jednog od lidera opozicije Borisa Njemcova "veliki gubiak" za društvo, "čije je slobodu i vrijednosti uvijek branio".

U telegram saučešća porodici, objavljenom na sajtu ruske vlade, Medvedev je nazvao Njemcova "jednim od najtalentovanijih političara perioda demokratskih reformi u Rusiji", dodajući da je bio otvoren, i da nikada nije iznevjerio svoje principe.

"Potresen sam žestokim, ciničnim ubistvom Borisa Njemcova", navodi se u telegramu.

Potpredsjednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič danas je, kao predsjedavajući regionalnog Krasnojarskog ekonomskog foruma, pozitivno govorio o doprinosu Njemcova u demokratskom razvoju Rusije i pozvao prisutne da mu minutom ćutanja odaju poštu.

Peskov: Ubistvo Njemcova "provokacija"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ubistvo opozicionera Borisa Njemcova predstavlja "provokaciju", ali da ono neće uticati na reputaciju predsjednika Vladimira Putina, ukoliko vlast uskoro ne nađe ubice.

Peskov je radiju Komersant rekao da je Putin odmah obaviješten o ubistvu Njemcova, ali da nije uzeo istragu pod svoju ličnu kontrolu, već da je poručio istražnim organima da osnuju istražnu grupu.

Naveo je, takođe, da je Putin izrazio saučečće porodici.

Po njegovim riječima "to čudovišno ubistvo ima sve priznake naručenog, i veoma liči na veliku provokaciju" pošto je bio u opoziciji koja je pripremala akciju protesta u nedjelju.

Na pitanje o mogućim negativnom posljedicama po reputaciju Putina, Peskov je kazao da "se sa tim kategorički ne slaže". "Radikalni politikolozi će govoriti da će to nanijeti štetu reputaciji Putina. Ali, u ovom slučaju, uz svo uvažavanje Njemcova, on na političkom planu nije prdstavljao nikakvu prijetnju za rukovodstvo Rusije i Putina. Ako uporedimo popularnost Putina i vlade u cjelini, Njemcov je bio tek nešto iznad prosječnog građanina", naveo je portparol kremlja.

Gorbačov ne isključuje uvođenje vanrednih mjera

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov ocijenio je danas da ubistvo opozicionera Borisa Njemcova ima za cilj destabilizaciju situacije u Rusiji.

"Zločin na Moskvoreckom mostu, ubistvo Borisa Njemcova, je pokušaj da se situacija u zemlji iskomplikuje, čak destabilizuje, ojačaju sukobi. Ukoliko se sve više budu pojavljivale snage koje su sklone da se na taj način bore sa oponentima, to je vrlo ozbiljno", izjavio je Gorbačov Interfaksu.

On je pozvao da se ne žuri sa zaključcima i da se iskoriste sva sredstva da se otkriju prestupnici. Na pitanje da li smatra da će uslijediti pozivi da se uvedu vanredne mjere u zemlji, on je rekao da ne isključuje takvu mogućnost.

"Ali, ako se krene putem metoda sile, to će još vise zaoštriti situaciju u zemlji", upozorio je on.

Gorbačov nije isključio da ubistvo Njemcova mogu da iskoriste antiruske snage u inostranstvu. "Naravno, određene snage će probati da iskoriste za svoje ciljeve, jer sve vrijeme misle kako da se oslobode Putina. Ali, ipak mislim da na Zapadu neće krenuti tim putem", rekao je on.

Po njegovim riječima, ubistvo je "primišljen politički korak", ali da organizatore ne treba tražiti ni u SAD ni u Ukrajini, već u samoj Rusiji.

Bivši ruski premijer Sergej Stepašin takođe smatra da je ubistvo Njemcova pokušaj destabilizacije situacije u zemlji. "Ja, kao bivši šef Ministarstva spoljnih poslova i Federalne službe bezbjednosti, smatram da je ubistvo Njemcova pokušaj ne opozicije, već neprijatelja Putina da destabilizuju situaciju u zemlji", rekao je Stepašin Interfaksu.

Bivši lider opozicione partije Jabloko, Grigorij Javlinski napisao je u svom blogu da "političku odgovornost za ubistvo Njemcova nosi vlast u cjelini i lično predsjednik Vladimir Putin - "oni koji su započeli, vode rat i sprovode propagandu mržnje".

"To je rat koji je stigao kod nas, drsko. On je bio njegov protivnik, i želio je da zaustavi smrt Ukrajinaca i Rusa, koji su postali žrtve cinične militarističke propagande. Zbog toga su ga mrzjeli, kao i sve protivnike rata, koji su bili smjeli da stvari nazivaju svojim imenom “aneksija, agresija, bratoubistvo", napisao je Javlinski.

Opozicionar Ilja Jašin izjavio je da je riječ o političkom ubistvu. "Ubili su jednog od najistaknutijih ljudi ruske opozicije, kako bi zaplašili, utjerali užas", dodao je on.

U društvenim mrežama, istaknute ličnosti opisuju ubistvo kao užas, košmar, tugu, provokaciju.

Bonus video: