Prihvaćen paket grčkih reformi

Produženje programa pomoći za još četiri mjeseca moraju još da odobre zemlje članice eurozone, a u nekima od njih to treba proći i kroz parlament
0 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2015. 08:04h

Ministri finansija eurozone potvrdili su paket grčkih reformi i pokrenuli postupak za odobrenje četvoromjesečnog produženja programa finansijske pomoći.

Potpredsjednik Komisije, Valdis Dombrovskis kazao je nakon završetka telefonske konferencije u utorak da je popis grčkih reformi dovoljno sveobuhvatan da može predstavljati dobro polazište, prenosi SEEbiz.

Produženje programa pomoći za još četiri mjeseca moraju još da odobre zemlje članice eurozone, a u nekima od njih to treba proći i kroz parlament. U Njemačkoj će Bundestag o tome glasati u petak.

"Izbjegli smo krizu, ali pred nama su brojni izazovi", rekao je komesar za ekonomske i finansijske poslove, Pjer Moscovisi i dodao da ta odluka ne znači saglasnost s reformama koje je predstavila grčka Vlada.

On je dodao da to znači da su saglasni sa pristupom.

Odluka je donijeta na osnovu pozitivnih ocjena tri institucije, odnosno Komisije, Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Eurogrupa je pozvala grčke vlasti da u bliskoj saradnji s institucijama detaljnije i opširnije razrade reformske mjere kako bi se što prije mogao dovršiti postupak ocjenjivanja sprovođenja programa, od čega zavisi isplata finansijske pomoći.

Grčka Vlada sada ima vremena do kraja aprila da u saradnji s kreditorima dogovori sporazum s tačno utvrđenim reformama koje će morati da sprovede i tek tada može računati na nastavak finansijske pomoći.

Vlada koju je formirala krajnje lijeva stranka Syriza je prihvatanjem zahtjeva ostalih partnera iz eurozone već poprilično odstupila od obećanja koje je davala u kampanji. Na primjer, Vlada je odustala od poništavanja već sprovedenih postupaka privatizacije i obavezala se da neće obustavljati privatizacione postupke koji su u toku.

Syriza je obećala da će naredne godine povećati minimalne plate na 751 EUR, a sada kaže da će se o tome konsultovati sa socijalnim partnerima i evropskim i međunarodnim institucijama ne spominjući nikakve datume ni iznose.

Veliki dio najavljenih reformi odnosi se na borbu protiv utaje poreza i efikasniju državnu upravu.

Bonus video: