"SVE ŠTO KAŽEMO JESTE"

Evropski intelektualci traže od EU da pruži šansu Grčkoj

“Zahtjevamo od rukovodstva EU da poštuje odluku grčkog naroda i da novoj vladi stvori prostor za manevar kako bi ona zaustavila humanitarnu krizu i započela neophodnu rekonstrukciju razorene ekonomije Grčke”, stoji u pismu grupe intelektualaca
0 komentar(a)
Slavoj Žižek (Novina)
Slavoj Žižek (Novina)
Ažurirano: 24.02.2015. 07:34h

Grupa evropskih intelektualaca pozvala je preko stranica britanskog dnevnog lista “Gardijan” lidere EU da poštuju demokratski izbor grčkog naroda i da pruže priliku novoj vladi u Atini, dajući joj prostor “za disanje”, da pokrene neophodnu rekonstrukciju uništene ekonomije.

Nastavljanje politike rigorozne štednje ugroziće budućnost EU i principe demokratije, prosperiteta i solidarnosti. Takva politika hrani rast ekstremnih i antidemokratskih snaga u Grčkoj i drugde”j, navedeno je u pismu naslovljenom sa “Sve što kažemo jeste - dajte šansu Grčkoj”.

Potpisnici, među kojima su Kostas Duzinas, Žaklin Roz, Đorđo Agamben, Slavoj Žižek, Lin Segal, Gajatri Spivak, Etjen Balibar, Džudit Batler, Žan Lik Nansi, Šantal Muf, Dejvid Harvi, Erik Fasin, Džoana Burke, Imanuel Valerštajn, Vendi Braun, Sandro Mecarda, Marina Vorner i Drusila Kornel, uputili su novinarima Gardijana pitanje na osnovu čega grčku vladajuću partiju Sirizu nazivaju “ekstremnom ljevicom”.

“Zahtjevamo od rukovodstva EU da poštuje odluku grčkog naroda i da novoj vladi stvori prostor za manevar kako bi ona zaustavila humanitarnu krizu i započela neophodnu rekonstrukciju razorene ekonomije Grčke”, stoji u pismu grupe intelektualaca.

Preporučujemo za Vas