Doajen grčke ljevice protiv odluke Ciprasove vlade

Veoma cijenjen u Grčkoj i posebno poznat jer je nacisticku zastavu skinuo sa Akropolja 1941, a potom bio učesnik svih političkih borbi, zbog čega je godine proveo u zatvorima u doba vladavine monarhističke desnice, Glezos se pridružio stranki radikalne ljevice SIRIZA, a prethodno je bio poslanik socijalističke stranke PASOK
50 pregleda 0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Beta-AP
Aleksis Cipras, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.02.2015. 18:43h

Grčki europoslanik, 92-godišnji Manolis Glezos, najistaknutija figura grčke ljevice i Pokreta otpora nacistima u Drugom svjetskom ratu, oštro je danas kritikovao ustupke vlade koju predvodi stranka SIRIZA u pregovorima sa eurogrupom o nastavljanju kreditne pomoći grčkoj državi.

"Izvinjavam se grčkom narodu što sam učestvovao u toj iluziji", rekao je najstariji poslanik Evropskog parlamenta u blogu u kojem piše da žali što se poslije svega jednog mjeseca vlasti SIRIZE, njena "obećanja nisu ostvarila".

I što je još gore, piše Glezos, "prekrštavanjem 'Trojke' (predstavnika međunarodnih povjerilaca Grčke) u 'institucije', 'memoranduma' (o uslovima kreditne pomoći) u 'sporazum', a 'povjerilaca' u 'partnere'.., ne mijenja se praktično ništa", ukazao je Manolis Glezos povodom semantičkih promjena unijetih na insistiranje Atine u kompromisni sporazum Grčke i drugih zemalja eurozone, utvrđen u petak.

Izabran kao europoslanik SIRIZE maja 2014. godine, Glezos je pozvao stranačke funkcionere da se hitno sastanu "da bi odlučili da li to prihvataju... prije nego što bude prekasno".

Vlada je odgovorila na kritiku svog najstarijeg zvaničnika rekavši da je Glezos "vjerovatno loše informisan" i da se "nastavljaju teški pregovori" sa eurogrupom.

Veoma cijenjen u Grčkoj i posebno poznat jer je nacisticku zastavu skinuo sa Akropolja 1941, a potom bio učesnik svih političkih borbi, zbog čega je godine proveo u zatvorima u doba vladavine monarhističke desnice, Manolis Glezos se pridružio stranki radikalne ljevice SIRIZA, a prethodno je bio poslanik socijalističke stranke PASOK.

Poslije teških pregovora u Briselu, vlada Aleksisa Ciprasa se u petak uveče sporzumjela sa kreditorima o produženju finansijske pomoći Grčkoj do kraja juna. Atina tek treba da do ponedjeljka uveče podnese spisak reformi da bi njeni povjerioci odobrili taj sporazum.

U Grčkoj se govori o raspadu SIRIZE zbog njenih prevelikih ustupaka u pregovorima, kojima odstupa od širokih predizbornih obećanja.

Bonus video: