Papas: O nekim pitanjima nema rasprave sa EU

Grčka vlada će svojim partnerima iz euro zone predložiti plan mjera i reformi, "polazeći od principa da se ne može pregovarati o pitanjima koja se tiču suvereniteta", rekao je Papas televiziji Mega
57 pregleda 0 komentar(a)
Nikos Papas, Foto: Beta/AP
Nikos Papas, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.02.2015. 15:19h

O nekim reformskim mjerama koje će Vlada Grčke u ponedjeljak predstaviti zoni eura, "nema pregovora" jer se tiču "nacionalnog suvereniteta", upozorio je danas Nikos Papas, državni ministar i jedan od najbližih saradnika premijera Aleksisa Ciprasa.

Grčka vlada će svojim partnerima iz euro zone predložiti plan mjera i reformi, "polazeći od principa da se ne može pregovarati o pitanjima koja se tiču suvereniteta", rekao je Papas televiziji Mega.

On nije rekao koje su to sve mjere, a kao dio "unutrašnje politike" pomenuo je samo radno pravo i uslove rada.

Vladajuća grčka partija Siriza je obećala da će vratiti na snagu kolektivne ugovore koji su posljednjih godina, zbog mjera štednje, zamijenjeni individualnim ugovorima koji u manjoj mjeri štite zaposlene.

Papas je kazao da će se plan za povećanje minimalnih plata sa 580 na nekadašnji 751 euro, što je takođe Sirizino predizborno obećanje, "progresivno" sprovoditi.

On je isključio mogućnost novih smanjenja penzija i plata u državnom sektoru privrede i upravi.

Grčki ministar je podsjetio da budžet Grčke za 2015. godinu, o kojem se prethodna vlada Grčke dogovorila s međunarodnim kreditorima (EU,Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka), predviđa zapošljavanje 15.000 ljudi u državnoj službi, ali nova vlada namjerava da taj broj bude manji, oko 11.000 ljudi.

Papas je rekao da je budžetski prihod prošlog mjeseca bio za četiri do četiri i po milijarde eura manji u odnosu na plan, te Atina namjerava da i o tome razgovara s povjeriocima.

Grčka vlada sjutra treba da ministrima finansija euro zone predstavi svoj predlog plana reformi, koji će, ako bude prihvaćen, biti osnova da se za četiri mjeseca produži kreditna pomoć grčkoj državi.

Bonus video: