Grčka popustila, ali Njemačka rekla "ne"

Najbitnije od svega, Atina je prihvatila produženje otplate koje će nadzirati Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF, što je udarac za Ciprasa, koji je obećao prekid saradnje sa inspektorima “trojke” koje krivi za stanje u zemlji
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2015. 14:16h

Grčka je zvanično zatražila šestomjesečno produženje programa pomoći, nudeći velike ustupke, a o tom zahtjevu Atine ministri finansija EU će odlučiti sjutra.

Međutim, reakcija Berlina je veoma neprijateljska, i ministarstvo finansija je zahtjev Grčke okarakterisalo kao "neodrživo rješenje". "U svojoj suštini njihov predlog ide ka premošćavanju dugovanja, ali bez ispunjavanja obaveza predviđenih programom pomoći. Pismo nije u skladu sa kriterijumima koje je evrogrupa dogovorila u ponedeljak", navedeno je iz ministarstva finansija Njemačke.

Šef Eurogrupe Jeroen Dijselblem potvrdio je da je Brisel primio zahtjev za "produženje programa pomoći za šest mjeseci".

Grčka se obavezala da će održati fiskalnu ravnotežu tokom šestomjesečnog perioda, odmah se “baciti” na mjere i reforme kojima bi se izborila sa utajom poreza i korupcijom kako bi se obračunala sa, kako kažu u Atini, “humanitarnom krizom” i podstakla ekonomski rast, kazao je neimenovani vladin izvor za Rojters.

U dokumentu koji je agencija Rojters imala na uvid, Grčka je dala obećanje da će ispuniti svoje finansijske obaveze prema svim kreditorima, priznati postojeći program EU/MMF kao pravno obavezujući okvir i uzdržavati se od jednostranih akcija koje bi podrile njene fiskalne ciljeve.

Najbitnije od svega, Atina je prihvatila produženje otplate koje će nadzirati Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF, što je udarac za Ciprasa, koji je obećao prekid saradnje sa inspektorima “trojke” koje krivi za stanje u zemlji.

EU, Evropska centralna banka i Medunarodni monetarni fond dali su Atini rok do petka da podnese zahtjev za produženje postojećeg programa pomoći koji ističe 28. februara, a kojim Grčka dobija finansijsku pomoć svojih partnera u zamjenu za sprovođenje reformi.

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis izjavio je juče da će grčki zahtjev za produženje zajma od drugih članica eurozone biti tako formulisan da će biti prihvatljiv i za Atinu, i za međunarodne kreditore.

Bonus video: