Bivši lider Francuske za "prijateljski izlazak" Grčke iz eurozone

"Prekidom korišćenja eura, Grčka bi se samo pridružila zemljama poput Velike Britanije, Švedske, Češke i drugih koje ga nisu ni uvodile. I što je još bolje: taj izlazak bi joj omogućio da se pripremi za mogući povratak, kasnije, u zonu eura", rekao je d'Esten
0 komentar(a)
Grčka i EU, Foto: Shutterstock
Grčka i EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2015. 10:44h

Bivši predsednik Francuske, Valeri Žiskar d'Esten smatra da Grčka treba da "izađe iz zone eura" na "prijateljski način" jer "samo devalvacijom valute može da riješi svoje probleme".

"Osnovno pitanje je da li privreda Grčke može napredovati s tako jakom valutom kao što je euro. Odgovor je da je jasno da ne može. Ali, umjesto da se usredsrede na taj osnovni problem i reaguju na njega, Evropljani se bave dugom Grčke", rekao je Žiskar d'Esten u intervjuu objavljenom danas u listu "Lez eko".

Po bivšem predsjedniku Francuske (od 1974. do 1981.) koji je odlučujuće doprinio prijemu Grčke u EU 1981, a u ranim 2000. godinama bio i na čelu neuspjele Konvencije o budućnosti Evrope koja je trebalo da reformiše EU pretvarajući je u konfederaciju, "Grčka bi mogla da već danas riješi probleme kada bi imala valutu koja može da devalvira".

"Zato moramo veoma smireno, hladno, razmotriti ovaj scenario, u interesu same Grčke. Apsurdno je reći da bi to bio neuspjeh Evrope", izjavio je d'Esten i dodao da bi, uprkos eventualnom izlasku iz zone eura, "Grčka imala svoje mjesto u Evropskoj uniji".

"Prekidom korišćenja eura, Grčka bi se samo pridružila zemljama poput Velike Britanije, Švedske, Češke i drugih koje ga nisu ni uvodile. I što je još bolje: taj izlazak bi joj omogućio da se pripremi za mogući povratak, kasnije, u zonu eura. Taj proces izlaska može biti uređen tako da ne bude konfliktan, već na korist svih. To je ono što bih ja nazvao 'prijateljskim izlaskom', izlaskom u prijateljskom duhu", rekao je Žiskar d'Esten.

Po njegovim riječima, novi premijer Grčke, protivnik mera budžetske štednje, Aleksis Cipras je na izborima pobijedio s programom koji je "nesprovodiv s jakom valutom."

"Jasno je da je ulazak Grčke u euro 2001. godine bio greška. Ja sam bio protiv toga i to sam tada rekao. Njemci su takođe bili protiv. Za to su, međutim, uz veliko insistiranje, bili drugi, uključujući Francusku", zaključio je njen bivši predsjednik.

Bonus video: