Komorovski: Političari da ne plaše Poljake ratom

"Činjenica je da je sporazum prekršen, da se prolila krv i poginuli su vojnici. Ne treba biti veći katolik od pape, na Ukrajini je da procijeni da li je sporazum srušen ili može da se sprovede", kazao je Komorovski
1 komentar(a)
Bronjislav Komorovski, Foto: Reuters
Bronjislav Komorovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2015. 11:03h

Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski apelovao je na domaće političare da prestanu da Poljake plaše ratom, a upozorio je i da Varšava ne smije da bude "veći katolik od pape" jer prije svega sama Ukrajina mora da procijeni da li je mirovni sporazum iz Minska pogažen ili nije.

"Nema ozbiljnih političara u Evropi koji danas ne bi htjeli dogovor i saradnju s Rusijom. To je najbolji način da se obezbijede sigurnost i mir, ali, ako Rusija vodi avanturističku politiku, onda se takvoj politici treba suprotstaviti. Važno je da Poljska ne trči pred rudu ali i da ne koči pitanje Rusije", kazao je Komorovski javnoj televiziji TVP.

Predsjednik je posredno kritikovao svoje protivkandidate na predstojećim predsjedničkim izborima sredinom maja, prije svega kandidata ljevice Magdalenu Ogurek i poručio da bi političari morali da vagaju pažljivo riječi kada govore o tome da je i Poljska učesnik sukoba Rusije i Ukrajine.

Atraktivnoj, mladoj kandidatkinji poljske ljevice, veliki publicitet dali su ruski mediji, pošto je na izbornoj konvenciji prošle sedmice izjavila da bi pozvala telefonom predsjednika Rusije Vladimira Putina, a poljske zvaničnike optužila da od Poljske bez potrebe prave neprijatelja Rusije broj jedan.

"Poljska nastoji da ubijedi Njemačku i Francusku da uvide da to što se desilo - agresija na Ukrajinu i buđenje separatizma, jesu trajne promjene bezbjednosti na istočnom krilu NATO. Ne vidi cio svijet taj problem tako dramatično i bolno kao Poljaci i Ukrajinci", kazao je Komorovski.

Poljski predsjednik apelovao je takođe da se sačeka procjena samih Ukrajinaca da li je sporazum "Minsk 2" srušen, ili još može da se spase.

"Činjenica je da je sporazum prekršen, da se prolila krv i poginuli su vojnici. Ne treba biti veći katolik od pape, na Ukrajini je da procijeni da li je sporazum srušen ili može da se sprovede", kazao je Komorovski.

Kao i na konferenciji za novinare juče nakon zasijedanja Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Komorovski je i sinoć na TVP apelovao na sve da ne plaše Poljake nekakvim ratom koji neposredno kuca na vrata.

"Nema smisla sanjati nekakve crne scenarije i baviti se time da li je granica NATO zaista ona crvena linija koju Putin neće preći. Nema svrhe hraniti se strahovima, bojaznima, najcrnjim scenarijima samo zato da bi smo se plašili", kazao je poljski predsjednik.

Komorovski je poručio sunarodnicima da Poljska geografski ne leži na bezbjednom mjestu, ali da, kada pogledaju posljednjih 25 godina u slobodi, njihova zemlja nikada prije nije bila bezbjednija nego što je sada.

Bonus video: