Grčka najavila oprost dijela duga poreskim obveznicima

“Bez prihoda ne možemo sprovoditi socijalnu politiku. Pomoći ćemo ljudima nudeći im mogućnost otplate barem 20 eura na mjesec. Rezultat može biti samo pozitivan”, kazala je Valavani
0 komentar(a)
Atina, Foto: Reuters
Atina, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2015. 07:51h

Grčka Vlada želi da otpiše dio duga poreskim obveznicima, koji su nagomilali milijarde neplaćenog poreza, u zamjenu za plaćanje dijela duga kako bi se napunila državna blagajna, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Pomoćnik ministra finansija, Nadia Valavani, predstavila je projekat Vlade o oprostu polovine duga za građane i preduzeća koja pristanu odmah da uplate iznos od barem 200 eura, prenosi Hina.

Nagomilan dug grčkih poreskih obveznika iznosi 76 milijardi eura i nastavlja da raste svakog mjeseca zbog ekonomskih problema domaćinstava, što je težak zadatak za ministre koji traže način za izlazak iz takve situacije.

Valavani je saopštila da država ne može da računa da će naplatiti više od devet milijardi eura ili 11,6 odsto ukupnog duga, zbog stečaja poduzeća i zbog toga što se nekim obveznicima izgubio svaki trag.

Ona je podsjetila da grčka Vlada, koju predvodi Siriza, mora povećati državne prihode kako bi pomogla najugroženijim.

“Bez prihoda ne možemo sprovoditi socijalnu politiku. Pomoći ćemo ljudima nudeći im mogućnost otplate barem 20 eura na mjesec. Rezultat može biti samo pozitivan”, kazala je Valavani.

Program Sirize predviđa prvi niz hitnih socijalnih mjera vrijedan oko dvije milijarde eura za domaćinstva najugroženija krizom. Te mjere su sa sumnjom dočekali međunarodni povjerioci EU, Evropska centralna banka (ESB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) koji strahuju da će one dovesti u pitanje slab državni budžet.

Grčku u nepovoljan položaj dovodi i javni dug od oko 320 milijardi eura, za koji traži smanjenje od svojih povjerioca.

Bonus video: