EU strahuje da se Grčka ne okrene Rusiji ili Kini

“Plaše se grčkog približavanja Rusiji koje bi istorijski bilo logično. Evropa zna da je sasvim moguće da Grci dobiju zajam od zemalja BRIKS-a ili neku vrstu zajedničke pomoći Rusije i Kine, sa niskim kamatama, koje bi im pomogle da otplate dug", rekao je Malinson
8 komentar(a)
Grčka i EU, Foto: Shutterstock
Grčka i EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2015. 10:02h

EU se iznad svega plaši da se Grčka, u slučaju propasti pregovora oko otplate duga, okrene Rusiji ili Kini, smatra britanski diplomata Villijam Malinson.

“Plaše se grčkog približavanja Rusiji koje bi istorijski bilo logično. Evropa zna da je sasvim moguće da Grci dobiju zajam od zemalja BRIKS-a ili neku vrstu zajedničke pomoći Rusije i Kine, sa niskim kamatama, koje bi im pomogle da otplate dug", rekao je Malinson za RT.

Grčki premijer Aleksis Cipras, kako podsjeća ruska medijska kuća, dobio je poziv od kineskog premijera Lija Kećijanga, a ruski ministri finansija i spoljnih poslova "nijesu isključili mogućnost da Moskva pomogne Atini".

"Ipak, finansijski uzdrmana zemlja zasad nije tražila zajam", piše RT, prenosi B92.

Kako kaže Malinson, približavanje Atine Kini ili Rusiji bi dodatno produbilo jaz između Grčke i ostatka EU.

"Svaka zemlja koja bi priskočila Grcima u pomoć, bila bi ekonomski izolovana. Međutim, ko zna, možda bi mogao da se postigne kompromis između Rusije i nekih članica EU", kaže britanski profesor istorije i diplomata.

Malinson od 1994. godine živi, radi i predaje u Grčkoj.

Bonus video: