Grčka Njemačkoj: Vaš dug je stariji

"Njemačka to da prihvati - da je Grčka ravnopravan član Evropske unije, a ne zemlja kojom vlada neko treći", rekao je grčki ministar
1 komentar(a)
Nikolas Kocijas, Foto: Reuters
Nikolas Kocijas, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2015. 09:29h

Šta god da je Grčka uradila, njeni sadašnji dugovi su rezultat loših političkih odluka, rekao je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas.

"Želimo da podsjetimo sve partnere - i ja sam siguran da će kao evropska zemlja, Njemačka to da prihvati - da je Grčka ravnopravan član Evropske unije, a ne zemlja kojom vlada neko treći. Baš kao što mi moramo da platimo svoj stvarni dug, tim prije oni moraju da plate svoj", rekao je grčki ministar u intervjuu za Radio Dojče vele.

On je precizirao da su njemački dugovi Grčkoj rezultat jednog strašnog rata.

Na pitanje da li će nova vlada aktuelni dug Grčke da "prebije" sa zahtjevima za reparacije i otplatom prinudnog kredita iz vremena njemačke okupacije te zemlje, Kocias je rekao da želi prije svega da Njemačka shvati da problem postoji.

"Njemačka bi trebalo da prestane da negira postojanje tog problema i sjedne za pregovarački sto sa stručnjacima, advokatima i istoričarima. Onda ćemo da gledamo da nađemo zajedničko rješenje... koje bi trebalo da odgovara istorijskoj istini", rekao je grčki ministar.

Ovaj profesor političkih nauka koji je studirao u Njemačkoj i dugo bio savjetnik u grčkom Ministarstvu spoljnih poslova, prije nego što je preuzeo vođenje ministarstva naveo da od Berlina očekuje "ravnopravne, poštene i kreativne odnose" sa Atinom.

Istovremeno grčki ministar je naveo da bi u Njemačkoj trebalo da se prestane sa vrijeđanjem Grka da su zabušanti i da se izvlače od plaćanja svojih dugova.

"Njemci, a mislim pritom na medije, trebalo bi da prestanu sa onim što sam u svojoj posljednjoj knjizi nazvao 'ekonomskim rasizmom', naime da nas nazivaju zabušantima i kažu da se izvlačimo od plaćanja svojih dugova. Njemački dugovi su stariji", precizirao je Kocias.

Kocias je naveo Grčka sa Rusijom ima dugu tradiciju, još iz vremena borbe protiv ugnjetavanja stanovništva u evropskom dijelu Osmanlijskog carstva.

"Imamo mnoge elemente zajedničke kulture. To znači da mi danas ne njegujemo odnose sa Rusijom da bi izašli iz evropske porodice, već kao zemlja koja ima posebne mogućnosti da preuzme ulogu mosta", rekao je Kocias.

Grčki ministar je naveo da je lično ukrajinskoj vladi izneo predloge kako da pomognemo u razgovorima Kijeva i Moskve.

Bonus video: