Cipras očekuje da sa EU postigne dogovor

"Počinjemo da gubimo strpljenje s Grčkom. Ona mora poštovati obaveze. Svako odstupanje bilo bi nepravda za zemlje poput Irske, Španije ili Portugala, koje su učinile znatne napore u zamjenu za pomoć", rekao je finski premijer
0 komentar(a)
Panos komnenos, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Panos komnenos, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2015. 08:50h

Grčki premijer Aleksis Cipras očekuje da sa EU postigne dogovor, kojim bi se, kako je kazao, zaliječile rane nanesene njegovoj zemlji politikom štednje.

"Siguran sam da svi zajedno možemo pronaći održivo rješenje kako bismo liječili rane izazvane štednjom. Ovo je ključni trenutak za Evropu", rekao je Cipras po dolasku na samit čelnika EU.

S druge strane, zemlje koje najviše insistiraju na štednji, ne pokazuju previše razumijevanja za zahtjeve nove grčke vlade koju je formirala krajnje lijeva stranka Siriza. Siriza je dobila izbore na obećanjima da će prekinuti s politikom štednje i da će tražiti otpis grčkog duga.

"Počinjemo da gubimo strpljenje s Grčkom. Ona mora poštovati obaveze. Svako odstupanje bilo bi nepravda za zemlje poput Irske, Španije ili Portugala, koje su učinile znatne napore u zamjenu za pomoć", rekao je finski premijer Aleksander Stab, prenosi Hina.

U srijedu veče je održan vanredni sastanak eurogrupe, foruma koji je okuplja ministre financija eurozone. Ni nakon sedmosatnog sastanka evropski partneri nijesu uspjeli usaglasiti zajedničku izjavu s grčkim kolegom Janisom Varufakisom.

Novi sastanak eurogrupe predviđen je u ponedjeljak.

Bonus video: