Cipras: Vrijeme da Grčka i EU okrenu novi list

"Mi smo suverena zemlja, imamo demokratiju, imamo ugovor sa našim ljudima i mi ćemo to poštovati. Nema više straha u Grčkoj. Gotovo je sa terorom i ucjenama", kazao je Cipras
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2015. 16:56h

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je vrijeme da Grčka i Evropa "okrenu novi list" povodom mjera štednje, dodajući da "nema više straha".

"Došlo je vrijeme da okrenemo list, ne samo za Grčku, nego i za Evropu", rekao je Cipras u obraćanju poslanicima parlamenta, što su članovi njegove stranke Siriza pozdravili burnim aplauzom, prenijela je agencija AFP.

On je potvrdio da njegova vlada neće da odustane od predizbornog obećanja o novim pregovorima o paketu pomoći Grčkoj sa EU i MMF.

"Mi smo suverena zemlja, imamo demokratiju, imamo ugovor sa našim ljudima i mi ćemo to poštovati. Nema više straha u Grčkoj. Gotovo je sa terorom i ucjenama", kazao je Cipras.

Cipras je završio trodnevnu evropsku turneju tokom koje je imao sastanke u Briselu, Rimu i Parizu, gdje je zatražio podršku za reviziju ugovora o paketu pomoći Grčkoj.

Njemačka se kategorično protivi takvoj inicijativi, a Evropska centralna banka saopštila je da neće više da prihvata grčke državne obveznice, zatvarajući tako ključni kanal finansiranja grčkih banaka.

Bonus video: