UPRKOS PROTIVLJENJU BRISELU

Grčka ni milimetar bliža oprostu duga kojem se nadala

"Ako se zahvalnost za spasene milijarde - formulisano oštrije - pretvori u objavu rata EU, onda je vrijeme i da se vrlina poput strpljenja baci s palube u more i fokusira na konačnu propast. Prošlonedjeljni događaji nam daju za pravo da držimo propovjedi: Bolje mučan kraj nego muke bez kraja"
0 komentar(a)
Grčka, Foto: Shutterstock
Grčka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2015. 10:27h

Njemački mediji i dalje detaljno analiziraju prilike u Grčkoj, pokušavajući da predvide sve scenarije, nakon dolaska ljevice na vlasti.

Istovremeno, postavlja se pitanje i kako će se EU ubuduće ophoditi prema Atini.

Folksštime iz Magdeburga piše: "Jedno je jasno: Grčka želi da se oslobodi stega štednje. Nova grčka vlada je sada već zauzela stav: sa omraženom Trojkom, kontrolnim instrumentom kreditora, se više neće razgovarati. Na taj način se Atina ne približava ni milimetar oprostu duga kojem se nadala. Naprotiv, evropski partneri ostaju tvrdoglavo pri svom. Najvažniji kreditor Njemačka i sama Grčka u ovom trenutku ne mogu da nađu zajednički put da se izađe iz ćorsokaka. Susret novoizabranog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i njemačke kancelarke Angele Merkel pomjeren je na 12. februar - Samit EU", rezimira list.

"To jednostavno ne može da bude, da se jedna članica Evropske unije povuče na Egejsko poluostrvo i kaže da finansijski koncept koji je važio godinama, sada odjednom više ne prihvata", ljutito komentariše Flenzburger tageblat. "To je djetinjasto! Sjesti na ljuljašku i ignorisati Njutnove zakone gravitacije. EU ne može to dozvoliti."

Fuldaer cajtung je još jasniji u zahtjevima: "Ako se zahvalnost za spasene milijarde - formulisano oštrije - pretvori u objavu rata EU, onda je vrijeme i da se vrlina poput strpljenja baci s palube u more i fokusira na konačnu propast. Prošlonedjeljni događaji nam daju za pravo da držimo propovjedi: Bolje mučan kraj nego muke bez kraja."

Komentator lista General ancajger iz Bona je uvjeren da grčka vlada prije svega želi da stvori predstavu kao da vodi "unutrašnjo političku borbu". "Bilo bi mnogo elegantnije i efikasnije da su se ovakvi koraci preduzeli u samim pregovorima. Eurogrupa sada ne može ništa drugo da uradi do da odbaci prigovore. A skandal prijeti da preraste u krizu. No, cijenu za eskalaciju će na kraju platiti sami Grci", smatra General ancajger.

Rajn nekar cajtung: "Koliko novca je međunarodna zajednica spremna još da baci pomažući Grčkoj, bez vidljive stabilizacije u toj zemlji? Jer, iskreno rečeno: da li je program štednje u posljednjih nekoliko godina donie nešto osim što je osiromašio Helene", zaključuje list.