Grčka neće sarađivati sa revizorima Trojke

Varufakis pomjerio je za danas svoj planirani put u Pariz, saopšteno je iz njegove kancelarije
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2015. 12:30h

Grčka će se založiti za maksimalnu saradnju sa međunarodnim kreditorima, ali neće sarađivati s revizorima takozvane Trojke, niti će tražiti produženje programa finansijske pomoći, saopštio je novi ministar finansija, Janis Varufakis.

U obraćanju poslije prvog sastanka sa predsjednikom Eurogrupe, Jeroenom Dijjselbloumom, Varufakis je rekao da Grčka neće sarađivati sa "komitetom izgrađenim na trulim temeljima", prenosi France press.

Varufakis je dodao da Grčka neće tražiti produženje programa finansijske pomoći, zbog čega bi, prema ocjeni Bloomberga, vlada u Atini u martu mogla ostati bez finansijske podrške, prvi put u posljednjih pet godina.

"Grčka se neće suočiti sa zvaničnicima iz Trojke međunarodnih kreditora koji su kontrolisali uslove našeg paketa spasa od 2010. godine, jer Vlada, koja je na snazi samo pet dana, želi novi dogovor sa Evropskom unijom koji predviđa veću potrošnju", kazao je Varufakis.

Prema njegovim riječima, Grčka država ima budućnost, ali neće prihvatiti budućnost kontinuirane deflatorne krize i neodrživog duga.

Varufakis pomjerio je za danas svoj planirani put u Pariz, saopšteno je iz njegove kancelarije.

"Ministar će otputovati u Pariz u subotu umjesto u ponedjeljak", rekao je portparol grčkog ministarstva za AFP i dodao da se očekuje da će Varufakis u nedjelju imati sastanke sa francuskim zvaničnicima.

Varufakis, ekonomista koji se protivi mjerama štednje, trebalo je da se sastane sa francuskim kolegom Mišelom Sapinom i ministrom ekonomije Emanuelom Makronom u ponedjeljak popodne.

Bonus video: