Medvedev: Stižu pare ruskim regionima

"Za realizaciju dopunskih mjera za podršku tržištu rada u 2015. regioni će iz federalnog budžeta dobiti više od 50 milijardi rubalja", rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev
0 komentar(a)
Dmitri Medvedev, Foto: Reuters
Dmitri Medvedev, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2015. 15:32h

Ruskim regionima će ove godine biti prebačeno više od 50 milijardi rubalja (763 miliona dolara) subvencija za rješavanje problema na tržištu rada.

"Za realizaciju dopunskih mjera za podršku tržištu rada u 2015. godini regioni će iz federalnog budžeta dobiti više od 50 milijardi rubalja. Potpisao sam rezoluciju koja utvrđuje postupak i uslove za raspoređivanje tog novca među subjektima u Rusiji", rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev na sastanku sa potpredsjednicima vlade.

Prema riječima Medvedeva, regioni treba da organizuju naprednu stručnu obuku i stažiranje za zaposlene u industrijskim preduzećima u riziku.

"U složenim uslovima važno je podržati one kojima je i u vrijeme bez krize teško da nađu posao. Mislim na mlade bez radnog iskustva u struci i invalide. Mladim ljudima ćemo pomagati tako što ćemo poslodavcima davati bespovratnu pomoć za otvaranje radnih mjesta. Što se tiče ljudi sa invaliditetom, radi se o očuvanju radnih mjesta na kojima oni već rade", rekao je ruski premijer.

On je takođe istakao da je u zavisnosti od mogućnosti potrebno otvarati nova radna mjesta na neprofitnim osnovama pogodna za invalide, na primjer u opštinskim organima uprave ili organizacijama koje se bave socijalnim pitanjima.

Bonus video: