OSLOBOĐENJE AUŠVICA

Komorovski: Na Poljacima je da budu zahvalni Crvenoj armiji

Komorovski je ponovo osudio svaku politizaciju 70. godišnjice oslobođenja najvećeg koncentracionog logora koji su Hitlerovi nacisti podigli na jugu okupirane Poljske, pošto ne jenjava spor oko toga da je zbog sukoba u Ukrajini Poljska izbjegla da direktno pozove Putina
72 pregleda 4 komentar(a)
Bronjislav Komorovski, predsjednik Poljske, Poljska, Foto: Reuters
Bronjislav Komorovski, predsjednik Poljske, Poljska, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2015. 14:46h

Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski izjavio je pred 70. godišnjicu oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic da nije na Poljacima da procjenjuju koja nacija je za to imala veće zasluge, već da sa zahvalnošću pamte da ih je njemačke okupacije oslobađala cijela Crvena armija i vojnici svih narodnosti u njoj.

"Nema sumnji da je logor oslobodila sovjetska armija u cijelom svom nacionalnom šarenilu (...) Oslobođenje Aušvica bilo je dio velike operacije Prvog ukrajinskog fronta pod komandom maršala Konjeva. Crvena armija se borila u Malopoljskom vojvodstvu i šleziji. Nije naša uloga da ocjenjujemo ko je imao veće zasluge. Naša uloga je da sa zahvalnošću pamtimo sve, takođe i Ruse i Ukrajince, koji su okončali njemačku okupaciju i sve njene gadosti", kazao je poljski predsjednik u intervjuu dnevniku Gazeta viborča.

Komorovski je ponovo osudio svaku politizaciju 70. godišnjice oslobođenja najvećeg koncentracionog logora koji su Hitlerovi nacisti podigli na jugu okupirane Poljske, pošto ne jenjava spor oko toga da je zbog sukoba u Ukrajini Poljska izbjegla da direktno pozove predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova takođe traži od šefa poljske diplomatije Gžegoža Shetine zvanično izvinjenje za to što je kazao da su Aušvic oslobodili Ukrajinci a Ruse nije pomenuo.

"Međunarodni savjet Aušvica dobio je velika ovlašćenja a poljska država se povukla iz upravljanja muzejom u logoru. Treba biti dosljedan i imati povjerenje u Savet. Savjet je donio odluku da se (na godišnjicu) niko ne poziva, nego se samo obavještava i to je princip koji treba da važi za sve", objasnio je Komorovski kako to da ove godine nisu pozvani direktno državnici a javnosti će se 27. januara na

Dan sjećanja na žrtve holokausta u Aušvicu obratiti samo preživjeli logoraši.

"Ruska strana je takođe primila k znanju da uprkos tome što nema zvaničnog poziva od Poljske, može da bude predstavljena na odgovarajućem nivou. Šalje šefa administracije Kremlja, Sergeja Ivanova koji predstavlja veoma visok nivo ruskih vlasti. Smatram da je time stvar zaključena", kazao je Komorovski.

Poljski predsjednik dodao je da je na svakoj od obavještenih država bilo da sama odluči ko će je predstavljati na 70. godišnjici oslobođenja Aušvica, 27. januara a da su neke druge države odlučile da pošalju šefove država ili vlada.

"Na komemorativnu svečanost doći će dva kraljevska para, četiri prestolonasljednika, 12 predsjednika, šest premijera, predstavnike će imati i Evropska unija, Savjet Evrope, UNESKO. Svi oni su iskoristili istu formulaciju obavještenja", kazao je Komorovski a svaku politizaciju godišnjice osudio kao neumjesnu.

Preporučujemo za Vas