Češka i Poljska saglasne: Ne mijenjati stav prema Rusiji

Šef češke diplomatije kazao je da se potvrđuju predviđanja da Rusija želi da u Ukrajini stvori zamrznuti konflikt i da joj sudeći po svemu nije stalo do sporazuma iz Minska
1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.01.2015. 11:14h

Šefovi poljske i češke diplomatije Gžegož Šetina i Lubomir Zaoralek smatraju da stav Evropske unije prema Rusiji treba da ostane nepromijenjen.

Šetina je, pred sastanak ministara inostranih poslova članica Evropske unije u Briselu, izjavio da se nije desilo ništa što bi dozvolilo Uniji otvaranje prema Rusiji.

Iako je u EU spreman dokument koji predlaže postepeno popravljanje odnosa sa Rusijom, između ostalog i prijeko ublažavanja sankcija, Šetina je kazao da Unija za sada ne bi trebalo da pristupa izmjenama stava, a da je tek čeka ozbiljna debata i analiza toga da li ima osnova za promjenu stava.

"Ne dijelim mišljenje da bi trebalo učiniti nešto danas i sada, posebno u kontekstu toga šta se trenutno dešava u Donjecku i Lugansku - vraćanja sukobima i oružanim dejstvima. Rusija i dalje prebacuje (u Ukrajinu) tešku tehniku i vojnike. Nije se tu desilo ništa što bi opravdalo novo otvaranje prema Rusiji", kazao je Šetina poljskim novinarima u Briselu.

Protiv izmjena i ublažavanja stava prema Rusiji založio se i šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek iako za razliku od Poljske, Češka zajedno sa Slovačkom u komentarima analitičara figurira kao članica EU koja bi mogla da podrži skoro ublažavanje sankcije.

"Nije još vreme za promjenu stava prema Rusiji. Na istoku Ukrajine ne vidi se pozitivan pomak. Ne očekujem da će doći do nekih izmjena našeg stava", rekao je Zaoralek češkoj novinskoj agenciji ČTK.

Šef češke diplomatije kazao je da se potvrđuju predviđanja da Rusija želi da u Ukrajini stvori zamrznuti konflikt i da joj sudeći po svemu nije stalo do sporazuma iz Minska.

"Cijeli taj glavni dio projekta, sistem sporazuma i nastojanja da se smiri situacija, povuče teško naoružanje i prestane nasilje ne funkcioniše" rekao je Zaoralek.

Bonus video: